Pálí vás v létě oči? Nejste sami! Optometristka radí, jak jim ulevit

Suchý vzduch venku, chlor v bazénu, přechody z horka do klimatizovaných prostor. To vše může mít v létě za následek nepříjemný pocit pálení očí. Ať už jde o podráždění vlivem prostředí nebo trpíte syndromem suchého oka, jehož příznaky se mohou v létě zhoršovat, optometristka Lentiamo Eliška Malinová poradí, jak nad nepříjemnými pocity vyzrát.

Pálení očí, pocit cizího tělíska v očích, někdy i svědění či tlak v očích, zarudnutí očních víček a spojivek… Znáte dobře tyto symptomy? Pak vězte, že nejste sami. Obzvláště během léta jsou těchto obtíží plné ordinace očních lékařů i vyšetřovny optometristů.

„Čím dál více lidí k nám chodí s příznaky, které vyhodnocujeme jako tzv. syndrom suchého oka. Důvodů je více od nedostatečného mrkání při práci na počítači, hormonálních změn například v důsledku přechodu, až po přirozeně se snižující tvorbu slzného filmu v pozdějším věku. Symptomy se také zhoršují sezónně - v zimě je to kvůli suchému vzduchu vlivem topení, v létě oči naopak vysouší klimatizace, přechody z horka do chladu nebo chlorovaná voda, symptomy pak zhoršuje i přítomnost sezónních alergenů v ovzduší,” vysvětluje Eliška Malinová.

Oční kapky ano, ale…

Rychlou pomocí, po níž sáhne většina lidí jako první, jsou oční kapky, které oko okamžitě lubrikují. Při výběru kapek ale dávejte pozor na jejich složení. Některé konzervační látky (např. benzalkoniumchlorid) v nich obsažené totiž mohou paradoxně k rozvoji syndromu suchého oka přispět.

„Obvykle se doporučují kapky bez konzervantů, které se ale musí spotřebovat v mnohem kratším čase. Alternativou jsou kapičky s šetrnými konzervanty, které jsou přirozené slznému filmu, nedráždí a jsou tak vhodné pro citlivé oči,” radí optometristka.

Mezi takové patří například kapky Solunate Eye Drops, které navíc obsahují kyselinu hyaluronovou. Ta pomáhá zklidňovat podráždění povrchu oka a zároveň jej udržovat optimálně zvlhčený.

Oční kapky s kyselinou hyaluronovou Solunate Eye Drops, 15 ml na lentiamo.cz od 169 Kč.

Zdánlivě banální symptomy ale nepodceňujte. „Pokud máte podezření na syndrom suchého oka, raději se nechte vyšetřit oftalmologem nebo optometristou, aby vyloučil případné vážnější příčiny vašich obtíží,” dodává Eliška Malinová.