Restaurace The Artisan stočila svůj první med

Devadesát tisíc „artisanských“ včel, které minulý rok našly domov na střeše pražského hotelu Marriott, vyprodukovalo svůj první med. Kuchařům restaurace The Artisan se ho podařilo stočit několik desítek kilogramů. Využijí ho nejen k přípravě signature pokrmů, ale také k výrobě domácí medoviny, a dokonce i vlastní propolisové tinktury a dalších domácích produktů. Restaurace se tak významně přibližuje své vizi plně udržitelné kuchyně, která klade důraz na vlastní produkci a kvalitní lokální suroviny.   

„Během května jsme vytočili více než 42 kilogramů kvalitního medu. Našim včelám se na střeše hotelu daří, a i přes relativně chladné jarní měsíce dokázaly využít podmínky, které zdejší lokalita nabízí ke sběru nektaru. Další stáčení plánujeme koncem června,“ říká Peter Mikuláš, Executive Sous Chef restaurace The Artisan, který se o včely stará.

Produkce vlastního medu má pro pražský hotel Marriott významný dopad i na provoz a úsporu nákladů. „Výroba domácího medu je pro nás důležitá nejen z pohledu udržitelnosti, na kterou velmi dbáme, ale také z ekonomického hlediska. Jeho celková roční spotřeba je v rámci hotelu významná a díky vlastní produkci si ji dokážeme z velké části pokrýt sami,“ dodává David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan.

Med a včely jsou rovněž skvělým námětem pro tematické „coffee breaky“, které restaurace připravuje pro konference a eventy hotelu Marriott. Hosté vybraných akcí tak mají možnost ochutnat domácí med, a to hned v několika provedeních a zpracováních. Například domácí kváskový chléb podávaný s kozím sýrem, ořechy a medem, medové sušenky, medovník, zmrzlinu a další speciality.

V rámci včelaření se restaurace The Artisan stala také členem Českého svazu včelařů sdružující téměř všechny včelaře na území České republiky. „Z našich včel máme velkou radost, ale je to zároveň i velká zodpovědnost. Včelaření je náročná aktivita, která vyžaduje značné odborné znalosti. Snažíme se proto neustále se vzdělávat a potkávat se s profesionály z oboru, kteří nám pomáhají pečovat o naše včelstva a zajišťovat tak pro ně ideální zázemí,“ komentuje chov včel Peter Mikuláš.