Když sluneční brýle nasazujeme v slunci i dešti

Stejně jako se někdy s povděkem schováme před deštěm pod slunečník, můžeme
stejně užitečně využít sluneční brýle v případě, kdy slunce zakryjí mraky a začne pršet. Brýle na očích plní mnohem víc úkolů než slunečník na kavárenské zahrádce, a proto je jejich role trochu složitější. Pokusíme se najít situace, kdy je vhodné nosit sluneční brýle i v dešti.

Každý rád mluví o vlastní cestě životem, ale často se ukáže, že jsme až příliš propleteni s tím, co by se mělo a pak docela zapomínáme na svůj zdravý úsudek. Samozřejmě, že sluneční brýle plní nejvíc úkolů v okamžiku, kdy se nám do obličeje opírá slunce. To však neznamená, že je musíme v prvních kapkách deště, jak na povel shodit z očí.

  1. úkol – zastavit kapky

Naše oči si i bez brýlí s kapkami deště poradí, ale většinou jen do okamžiku, než se začneme
rychleji pohybovat. Ať už je důvodem jízda na kole, běh, jízda na bruslích, na pouťovém kolotoči, nebo cokoli jiného, v tomhle okamžiku se kapky mění v nepříjemné projektily, před kterými je
mnohem příjemnější oči chránit.

Určité riziko hrozí i v případě, kdy se sice nepohybujeme, ale vítr nám namíří kapky přímo do očí.

  1. úkol – ochránit před zářením

Ne každý mrak je dost silný, aby sluneční paprsky docela zastavil. Ty mohou být stále nepříjemné a oči si s nimi bez brýlí neporadí. Tahle situace může nastat kdekoli, ale většinou se s ní setkáme ve vysokohorských oblastech, kde je sluneční záření silnější.

  1. úkol – zbránit odrazům

Každá vodní hladina může sluneční paprsky odrážet a kapky na předmětech tvoří tisíce malých zrcátek, jejichž odlesky nás mohou nečekaně oslnit. Tenhle nečekaný útok nejlépe zachytí právě sluneční brýle.

Stejně jako bychom našli řadu dalších specifických důvodů pro nasazení slunečních brýlí v dešti, nesmíme zapomínat na omezenou viditelnost, která v méně intenzivním světle pod mraky může přijít. Zároveň i kapky usazené na brýlích mohou naše výhledy dost dramaticky omezit, a tak nakonec záleží vždy na našem vlastním úsudku, jestli už není čas sluneční brýle odložit.

Více na www.relaxworld.cz