Dnata na veletrhu představila kuchyňského robota využívajícího umělou inteligenci

Společnost dnata, přední poskytovatel leteckých a cestovních služeb, představila na veletrhu World Travel Catering & Onboard Services Expo (WTCE) zajímavou novinku. Návštěvníci, kteří zavítají do stánku společnosti v německém Hamburku, se mohou setkat a komunikovat s nejmodernějším kuchařským robotem, který představuje budoucnost inovací v oblasti stravování.

Jedná se o prvního robota na světě, který využívá AI technologie a který je schopen zvládnout kuchařské úkony v domácích i komerčních provozech. Robot byl sestrojen společností Moley Robotics a je schopen podle předem nahraných pokynů šéfkuchaře připravovat identické pokrmy. Je vybaven mnoha senzory a schopnostmi strojového učení, což mu umožňuje přesně odměřovat ingredience a zvládat složité kuchařské techniky. Inovativní řešení zajišťuje konzistentní kvalitu, vysokou úroveň bezpečnosti a rychlé přizpůsobení měnícím se parametrům v reálném čase.

„Máme velkou radost, že můžeme na veletrhu World Travel Catering & Onboard Services Expo, vedle naší prvotřídní kulinářské a maloobchodní nabídky, představit i revolučního robota na vaření,“ říká Robin Padgett, generální ředitel společnosti dnata Catering & Retail.

„Neustále hledáme způsoby, jak zvyšovat kvalitu a efektivitu využíváním nejnovějších technologií, včetně umělé inteligence a automatizace v naší globální síti. V posledních letech jsme zavedli řadu sofistikovaných řešení pro optimalizaci různých aspektů našeho provozu, od analýzy spotřeby až po získávání ingrediencí, skladové zásoby a nakládání s odpady. I nadále budeme pečlivě sledovat trendy a dále integrovat umělou inteligenci do našich provozů, abychom využili příležitosti, které inovace nabízí,“ dodává Robin Padgett.

Návštěvníci veletrhu WTCE se mohou kromě kuchařského robota potkat také s robotem Bellou, který na veletrhu servíruje prvotřídní pokrmy a občerstvení. Jeho dvojče již pobývá ve Spojených arabských emirátech a spolu se svým partnerem Kitty asistuje hostům v salónku letiště Šardžá (SHJ). Salonek na letišti SHJ provozuje místní společný podnik společnosti dnata – Alpha Flight Services.

V prostorném stánku dnata v Hamburku je k vidění také kuchařská stanice, která návštěvníkům nabízí prvotřídní kulinářské zážitky v reálném čase. Vedoucí pracovníci společnosti dnata a oceňovaní šéfkuchaři z celého světa jsou po celou dobu konání veletrhu WTCE k dispozici zákazníkům i partnerům.

Cateringová a maloobchodní divize společnosti dnata je jedním z předních světových poskytovatelů pohostinských služeb na palubě letadla. Více než 10 tisíc profesionálů v oblasti cateringu připraví ročně kolem 110 milionů jídel, která jsou určena pro dopravce s plným servisem, nízkonákladové a VIP dopravce z více než 60 poboček.