Oslavte s námi den dětí nostalgií a benefity nabitým jahodovým dortem se želatinou

Nevíte, co svým ratolestem připravit jako překvapení ke dni dětí? Nebo si chcete jen zavzpomínat na to, jaké to bylo, když jste ještě sami byli dětmi? Přinášíme vám pro tuto příležitost recept, na který si nejspíš ze svého mládí vzpomene většina z vás. Navíc k jeho přípravě vybízí i pomalu začínající sezóna jahod, které patří k nejoblíbenějšímu ovoci u nejednoho dítka. Je jím tento výborný a zároveň jednoduchý jahodový dort se želatinou!

Elixír mládí

Ať už máte děti nebo ne, první červen je speciálním dnem. Dnem, kdy si nejspíš každý z nás zavzpomíná, jaké to bylo, když byl ještě dítě. Co jsme jako děti milovali, co nám nejvíce chutnalo a co z toho nám vydrželo do dospělosti. Dejme si ruku na srdce, ale kdo z nás jako dítko nemiloval jahody? Kupované, čerstvě nasbírané, od babičky, nebo ty lesní. Na tom vůbec nesešlo! Jahody jsou ovocem, které si našly přízeň u nejednoho z nás, nicméně mají i spoustu dalších benefitů, o kterých jste možná nevěděli. Tento oblíbený druh ovoce je bohatým zdrojem vitaminu C či draslíku, ale obsahuje i další tělu prospěšné látky jako minerály železa, mědi nebo hořčíku a také vitaminy B6, K a E. Mají příznivý vliv na pleť a někteří je tak dokonce považují za elixír mládí! Udělejte tedy sobě nebo i svým dětem radost tímto nostalgickým dezertem, který je plný benefity nabitým ovocem.

Jahodový dort se želatinou pěkně naservírujte a vychutnejte si jej s šálkem dobré kávy či čaje nebo ovocnou limonádou někde na sluníčku, kde si můžete o samotě či s dětmi společně zavzpomínat. A budete nejspíš sami překvapeni, jak rychle tento chutný a jednoduchý dezert zmizí z vašich talířků!

Mouka šitá vašemu pečení na míru

Kvalitní a správně vybraná mouka je základem každého úspěšného pečení. Proto jistě nejeden domácí či profesionální cukrář ocení mouku šitou jeho dezertům na míru. Moukou na míru přesně tomuto receptu i dalším jiným, je Babiččina mouka dortová. Jedná se o extra světlou mouku, která se díky svým unikátním vlastnostem skvěle pojí s ostatními surovinami v hladké těsto. Dezerty z této mouky mají lehkou konzistenci a jemně pórovitou strukturu. My ji doporučujeme použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech na piškotové moučníky. Pokud ji ale nikde neseženete, nezoufejte. Můžete ji totiž nahradit jinými moukami z portfolia Babiččiny volby. Ideální jsou pro tento dezert také hladká mouka pšeničná, popřípadě hladká mouka špaldová, nebo naše velká jarní novinka. Všestranný génius, který spojuje pekařské vlastnosti různých mouk a je vhodný pro přípravu téměř každého receptu vyžadujícího mouku – Babiččina mouka univerzální.

Ingredience

Ingredience na korpus:

  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek dortové mouky Babiččina volba (hladké či univerzální mouky z portfolia Babiččina volba)
  • ½ kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • Kůra z ½ citronu
  • 2 vejce
  • ½ hrnku mléka

Ingredience na krém:

  • 1 vanilkový pudink
  • 1 hrnek mléka
  • ½ změklého másla (cca 125 g)
  • 4 lžíce cukru

Další ingredience:

  • 1 balení červené dortové želatiny
  • cukr
  • voda
  • jahody

Postup

  1. Jako první připravte korpus. V jedné nádobě smíchejte suché ingredience a v jiné vyšlehejte ty tekuté.
  2. Smíchejte obě části v hladké těsto, a to nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru asi 22 cm.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud korpus nebude hotový.
  4. Než se upeče korpus, připravte krém. Smíchejte pudinkový prášek s mlékem a cukrem, přiveďte k varu a za stálého míchání nechte co nejvíce zhoustnout.
  5. Hustý pudink odstavte, zakryjte potravinovou folií (aby se přímo dotýkala pudinku) a nechte vychladnout.
  6. Až vychladne pudink, vyšlehejte máslo do světlé pěny a postupně do něj zašleheje i pudink.
  7. Upečený a vychladlý korpus vyjměte z formy a tu umyjte a usušte. Poté do ní korpus vraťťe a navrstvěte na něj krém. Do krému poklaďte pokrájené jahody.
  8. Dort uložte na hodinu do lednice a poté připravte želatinu dle návodu. Oslaďte ji cukrem podle vlastní chuti. Až bude želatina chladná a začne pomalu tuhnout, nalijte ji na dort.
  9. Dort opět uložte do lednice a vyčkejte, než želatina úplně zatuhne.