Hala 22 s produkty od lokálních farmářů, food truck zóna pro oběd i večeři

Na čerstvé nákupy, za dobrým jídlem, drinky i gastro akcemi můžete vyrazit po celou letní sezonu do Holešovické tržnice. Už od jara rozehrává Tržnici i okolí vůně rozmanitých dobrot a krajů v rámci série gastronomických akcí, které nyní doplní 17.6. Pražská produkce o pěstování a výrobě jídla či potravinové soběstačnosti ve velkých městech. Až do podzimu byla opět otevřena food truck zóna vedle Haly 22 a v samotné Hale 22 lze i nadále samozřejmě celoročně nakupovat čerstvé potraviny z větší části od lokálních farmářů. Když za gastrem a čerstvými nákupy, tak do Holešovic, do Tržnice.

Co všechno se dá vypěstovat, sklidit a vyrobit přímo v metropoli? Na to odpoví další z programových akcí Holešovické tržnice se zaměřením na lokální potraviny – Pražská produkce

Pražská produkce – další ročník úspěšného konceptu akce o „jedlých městech“ a o tom, co klíčí, roste a vzniká v Praze a celkově ve městech stejně jako o potravinové soběstačnosti a eliminaci plýtvání jídlem, proběhne 17. června od 9.00 do 16.00 hodin v Holešovické tržnici na korzu u Haly 22. Součástí akce bude i edukační část, diskuse a přednášky související s příležitostmi pro potravinovou produkci, které si současný městský život stále zachovává a v některých ohledech i významně rozvíjí.

Festival představí pěstitele, výrobce i nadšence, kteří vytváří potraviny zpracováním primárních surovin, nebo svou úrodu sklízí přímo v metropoli. K dostání bude v Praze vypěstované ovoce, zelenina, bylinky, microgreens, džemy, pečivo, oleje, květiny nebo prémiový gin, pivo a víno. Akci doplní přednášky na témata spojená s konceptem “jedlého města” i koncerty. Vystoupí například písničkářka Marie Kieslowski, duo Emotionally Spoonfed nebo písničkář Filip Jedlička. I v  případě hudební části programu jde výhradně o pražskou produkci.

„Pražskou produkci bereme trochu jako „průzkum bojem“ na téma, do jaké míry může být Praha potravinově soběstačná. Na jedné straně představujeme pěstitele, kteří hospodaří přímo na území Prahy, na druhé možnosti, jak pěstovat bez zemědělské půdy třeba v hydroponických a vertikálních farmách na střechách, v komunitních zahradách, ve vnitroblocích nebo na balkonech. Hudební složka akce drží linii a představuje umělce, kteří žijí a tvoří v Praze,“ doplňuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.   

 

Jádrem akce bude venkovní trh, který rozšíří sobotní prodej v Hale 22; návštěvníci se na něm budou moci potkat a pohovořit s výrobci a pěstiteli a nakoupit třeba zeleninu vypěstovanou v Praze.

 

Sezona v Hale 22 – šťavnaté jahody, třešně i meruňky od lokálních farmářů

Hala 22 je tradičně domovinou zejména pro malé farmáře, kteří většinou prodávají od pondělí do soboty své vlastní produkty. A když je tady nepotkáte osobně, zaručeně byste je našli na polích nebo na cestě za některým ze svých odběratelů. Mezi vyhlášené klasiky, pro které si někdy jezdí přímo samotní šéfkuchaři, patří brambory, cibule a v létě třeba i melouny od Jiřího Buchala. Paní Ilona Riegelová patří k vyhledávaným bylinkářkám, a když dostanete chuť na kvalitní maso, pak musí vaše kroky vést do stánku s BIO hovězím masem za Davidem Morávkem. Ivan Takácz vám nabídne uzeniny bez lepku a nechybí samozřejmě ani BIO drůbeží farma. Andělské koláčky, Krkalovy dobroty z pekárny, nebo mléčné výrobky od sv. Anny by také neměly uniknout vaší pozornosti. Farmářů a drobných prodejců zde najdete desítky stejně jako spoustu rozmanitých potravin a inspirace pro vaši kuchyni. Víkendová nabídka je ale ještě mnohem širší, a tak se v hale o sobotách protočí až tři tisíce lidí. V pop-up stáncích si můžete nakoupit veganské pečivo, sadby, BIO kuřata či vejce a další sezónní nabídku, ale farmáři vám rádi i poradí třeba s tím, jak si vypěstovat vlastní bylinky nebo brambory na balkóně. 

nadcházející sezoně najdete ve většině stánků nabídku čerstvých šťavnatých jahod, meruněk, třešní, broskví a někdy dokonce i melounů z Polabí. Proto nepromeškejte letní měsíce a přijďte si do Haly 22 užít to nejlahodnější a dokonale čerstvé, co pro vás farmáři z Haly 22 v daný den přivezli přímo z vlastních polí. Nabídka bude pestrá a když už si ponesete domů ovoce na koláč, nezapomeňte se stavit v BIO obchůdku Zrno, kde u Petra Slámy nakoupíte kvalitní ingredience na pečení.

Food truck zóna – pro hlad i žízeň, pro masaře i vegetariány

Aby dobrého jídla nebylo v Holešovické tržnici málo, vedle Haly 22 byla nově zahájena sezona ve food truck zóně, kde se můžete zastavit nejen na oběd, ale i pozdní svačinu nebo večerní drink a něco dobrého k zakousnutí. La Paletta nabízí vynikající slané i sladké špaldové palačinky, dnes už pražská klasika Banh-mi-ba vám naservírují jejich vyhlášené bagety a asijský street food, PŘÍVYES uspokojí masaře kvalitním trhaným hovězím masem nebo roastbeefem, zatím co Truck bar vás zahřeje či ochladí širokou nabídkou drinků. Sezónní dobroty má ve svém repertoáru také Food truck Pavlo´s, na jejichž zejména masové pokrmy se můžete těšit od konce května.

Více najdete na www.holesovickatrznice.cz a sledujte naše sociální sítě o aktuálním dění v Tržnici, aby vám neunikla žádná lahodná akce.