Jak zvládnout let s dětmi v klidu a pohodě? Radí letuška Emirates

Léto je za dveřmi a mnoho rodin již plánuje svou letošní dovolenou. Cestování s dětmi však může být někdy stresující zkušeností, proto je dobré si vše naplánovat předem. Letecká společnost Emirates přináší rodičům doporučení těch nejpovolanějších – letušek, které se podělí o své zkušenosti, aby rodičům i dětem plánovaná cesta proběhla bez komplikací. Jedna z nich je také česká letuška Lenka Ajmi Moulisová, která u Emirates pracuje více než šest let.

A jaká je první a nejdůležitější rada? Co nejméně narušovat zaběhnuté zvyklosti a připravit děti na neznámé prostředí.

Pečlivě si naplánujte svůj let

Optimální variantou je, aby během cesty dítě buď spalo, nebo jedlo. Ne vždy je to možné, nicméně pokud lze cestu načasovat dle denní rutiny dítěte, je z části vyhráno. Většinou tak odpadnou různé projevy nespokojenosti či zlobení.

Nelze samozřejmě počítat s tím, že když dítě usne během pozdního či nočního letu, bude spát celou dobu. Už samotné vzrušení z letu jim dost možná nedovolí usnout a může se i stát, že v polovině cesty se budete muset starat o vyčerpané dítě.

Pokud můžete, vyberte si i místa k sezení. Praktičtější budou sedadla blíže k toaletám a také místa, před kterými nejsou další sedadla, a mohou tudíž nabídnout více prostoru pro děti na hraní.  Chybu neuděláte ani se sedadly v zadní části letadla, která většinou nejsou tak kapacitně vytížena (pokud let není zcela naplněn).

Letíte-li s Emirates s dítětem mladším dvou let, můžete si vyžádat sedadlo, před kterým je umístěna dětská postýlka, kde může dítě klidně a bezpečně spát a vy následně také. Požádat lze rovněž o prodloužení bezpečnostního pásu i u vašeho vlastního sedadla a pro děti starších dvou let si můžete vzít vlastní autosedačku nebo je posadit vedle sebe.

Určitě je dobré si před cestou zarezervovat dětské menu, předejdete tak čekání či stresu během shánění vhodného dětského jídla. Emirates nabízí možnost stravování pro kojence i starší ratolesti.

Cestu vám také zaručeně usnadní odvoz z letiště zajištěný předem, zvláště pokud budete potřebovat autosedačku nebo máte jiné speciální požadavky. Vyhnete se tak možným frontám na taxi či jiným provozním úkonům, které mohou být po dlouhém letu s dětmi vyčerpávající a komplikované. I toto patří do plánování před samotnou cestou.    

Před letem

Nezapomeňte si s sebou zabalit například ovocné žvýkačky či jiné sladkosti, které mohou být skvělým pomocníkem během vzletu a přistávání letadla – žvýkáním pomůžete snížit tlak v uších dítěte, který pro něj může být nepříjemný.

Emirates nabízí dětem od dvou do dvanácti let dětské menu. V případě, že má vaše dítě specifické stravovací požadavky, může si vybrat ze speciálních pokrmů během rezervace letenky či později prostřednictvím správy samotné rezervace. Děti si také mohou vybrat z řady dětského menu Ella’s Kitchen, které si zakládá na organických surovinách, takže i během letu máte jistotu, že vaše dítě dostává zdravé a vyvážené jídlo.

Malí cestovatelé si na palubu mohou přinést příruční zavazadlo a pár hraček. Ty by neměly obsahovat mnoho malých částí a doporučují se spíše jasnější barvy v případě, že by je dítě upustilo nebo ztratilo.

Určitě si s sebou nezapomeňte vzít náhradní dětské oblečení, drobné nehody se stávají na zemi i ve vzduchu. Hodit se bude i malý cestovní polštářek, aby byla cesta pro vaše dítě co nejpříjemnější.

Na letišti

Udělejte si před cestou čas a vysvětlete dětem, jak probíhají bezpečnostní kontroly na letišti a co se během nich děje, aby se nelekly v případě, že budou muset svoji hračku odložit na dopravní pás nebo se na chvilku oddělit od svých rodičů během bezpečnostní prohlídky.

Pokud si chcete vzít na palubu letadla kočárek, zvažte ten, který se dá jednoduše složit a ušetří místo nejen v letadle, ale i během následných přesunů.

V případě neočekávaného zpoždění letadla nebo náhlého hladu, který může přijít kdykoliv, může být záchranou připravená svačina. Nezřídka se stává, že v důsledku přeletu několika časových pásem nemusí dítě pociťovat hlad v době, kdy je právě servírováno.

Rodičům s dětmi také radíme nastoupit do letadla buď jako první, nebo naopak jako poslední. Většina leteckých společností rodinám nabízí přednostní nástup na palubu letadla, někteří rodiče však dávají raději přednost co nejpozdějšímu, jelikož to minimalizuje čas strávený s dítětem v letadle. Pokud však cestujete s více dětmi a máte spoustu příručních zavazadel, bude pro vás ideální právě varianta přednostního nástupu, díky němuž budete mít dostatek času se usadit a připravit sebe i děti na let. 

 Během letu

Ujistěte se, že během letu máte dostatek tekutin, pro děti ideálně čistou vodu. Zabráníte tak dehydrataci, která může zhoršit případný jet leg.

Během letu můžete zabavit děti díky palubnímu programu, například sledováním jejich oblíbených televizních pořadů a filmů. Emirates nabízí širokou škálu dostupných kanálů na svých letech, včetně 50 klasických filmů od Disneyho a více než 100 dětských televizních kanálů jako je CBeebies, Cartoon Network a Nickelodeon. Děti na palubě Emirates také získají sadu sluchátek, která jsou speciálně navržena tak, aby jim pohodlně seděla na hlavě a ony tak měly co největší komfort během sledování svých oblíbených pořadů.

Na letošní letní sezónu navíc připravila společnost Emirates pro malé průzkumníky další překvapení v podobě hraček a tašek, které dostanou přímo na palubě a mohou si je vzít s sebou domů. Nejnovější kolekce je inspirována cestováním a kulturami, které na své cestě poznají. Dětské balíčky Emirates jsou pokladnicí zábavy plnou plyšáků, her, puzzle či přikrývek, která vám i dětem pomůže zkrátit čas strávený na palubě letadla.  Děti do 12 let tuto letní sezónu dostanou barevné brašny na opasek, batohy a tašky s motivy kultur z celého světa. A než se usadí ke sledování svého oblíbeného filmu, mohou se pomazlit s panenkou či panáčkem Emirates posádky nebo se zabalit do teplé deky. Nejmenším cestovatelům Emirates daruje měkkou vibrační hračku, kterou lze připnout na kočárek. Všechny tyto hračky jsou vyrobeny a testovány podle přísných zdravotních, bezpečnostních a jakostních norem.

Členové palubního personálu vám rovněž pomohou ohřát lahve nebo přímo zajistit mléčnou výživu, rádi vám také uschovají dětskou stravu v ledničce. Můžete dokonce požádat o odklad jídla na dobu, která vám a vašim dětem bude vyhovovat nejvíce.

Cestující s dětmi najdou v koupelnách přebalovací pulty, které jim umožní pohodlnou výměnu plenek. Na letech se společností Emirates obdržíte také speciální kojeneckou sadu s užitečnými potřebami, jako je krém na opruzeniny, bryndáky a ubrousky.

Po přistání

Po přistání letadla vystupujte raději jako poslední, takže pokud nespěcháte nebo nemusíte chytit navazující let, dejte si na čas. Budete tak mít dostatek času na to si všechno v klidu sbalit a tím budete mít také jistotu, že nic na palubě letadla nezapomenete.

Na letišti následně hledejte speciální koridory pro rodiny, ty vám mohou ušetřit dlouhé minuty čekání.

Pokud se budete potýkat s jet lagem, snažte se své děti vystavovat co nejvíce dennímu světlu a   vyhýbat se příliš pozdnímu spánku během dne. Zajistěte si také pravidelný přísun jídla a pití.