Nudle Pad Thai podle vítězky soutěže MasterChef Kristíny Nemčkové

Multifunkční prostor Miele Experience Center v Praze na Štvanici není jen showroomem, ale disponuje také předváděcí kuchyní, která je samozřejmě vybavena nejmodernějšími přístroji Miele. Jejich kvality tu pravidelně prověřují jak zájemci o produkty Miele, tak i osobnosti špičkové gastronomie. K nim patří také Kristína Nemčková (madebykristina.cz), která si připravila jeden z největších evergreenů asijských restaurací i bister – nudle Pad Thai. A vy se můžete přesvědčit, že je hravě zvládnete i doma – stačí jen kvalitní suroviny a pár triků při vaření!

Recept najdete zde.

Suroviny

Na nudle:

6 větších krevet

200 g rýžových nudlí

200 g čerstvých fazolových mungo klíčků

120 g tofu

30 g čínské pažitky (lze nahradit jarní cibulkou)

40 g sladké ředkvičky - pickles (nemusí být)

40 g nesolených pražených arašídů

10 g sušených krevet

2 vajíčka

20 g šalotky

150 ml vody

150 ml rostlinného oleje

Na omáčku:

90 g palmového cukru

60 ml rybí omáčky

70 g tamarindové omáčka

sušené chilli

Na dochucení:

čerstvé chilli

opečené nasekané arašídy

plátek limetky

čerstvé fazolové mungo výhonky

Postup

Rýžové nudle namočte v hlubokém pekáči do vody minimálně na 30 minut, spíše až hodinu.

V ideálním případě si připravte všechny suroviny předem, nakrájejte si je a přidejte jednotlivě do misek. Je to skvělý tip, abyste mohli později postupně přidávat ingredience do rozpáleného woku. V miskách tedy budete mít:

-        tofu nakrájené na menší kousky

-        šalotku nakrájenou nadrobno,

-        malé množství sušených krevet,

-        vodu ve vyšší odměrce,

-        vajíčka a olej (pozor, ve videoreceptu chybí),

-        rýžové nudle, předem namočené a scezené,

-        fazolové mungo klíčky,

-        pražené a nesolené arašídy (drcené)

-        jarní cibulku na šikmé proužky.

  1. Připravte si omáčku, tzn. do nerezového rendlíku dejte celé množství tamarindové pasty a rybí omáčky a nechte v ní na mírném plamenu rozpustit palmový cukr, občas promíchejte vařečkou. Můžete přidat i špetku sušeného chilli. Po úplném rozpuštění palmového cukru odstavte rendlík stranou a nechte omáčku vystydnout.
  2. Když je vše připraveno, nechte ve woku rozehřát rostlinný olej, zprudka v něm opečte očištěné krevety (nebo kuřecí proužky). Připravte si stranou nerezovou misku, do ní vložte opečené krevety (kuřecí maso) a dejte stranou.
  3. Do výpeku ve woku přidejte nakrájené tofu, šalotku a sušené krevety a opékejte cca  1-2 minuty. Do pánve rozklepněte vajíčko a vařečkou promíchejte, aby se zapracovalo do surovin. Ihned přidejte nudle a vše promíchávejte vařečkou i pohybem pánve od sebe a k sobě. Během vaření přidávejte vodu pro uvaření nudlí a dosažení krémové konzistence. Na závěr přimíchejte čerstvé klíčky mungo a 1-2 lžíce nadrcených arašídů.
  4. Když jsou nudle uvařené, můžete ještě na závěr dochutit rybí omáčkou (nebo solí) a začít servírovat, ideálně do hlubokých keramických misek.
  5. Podávejte s proužky čerstvé jarní cibulky, posypte mungo klíčky a drcenými arašídy, případně kolečky chilli papriček, chybět by neměla ani limetka.

Dobrou chuť!