Při léčbě onkologických onemocnění je výživa jedním z klíčových faktorů

Podle zprávy OECD[1] je odhadovaná incidence rakoviny v České republice vyšší než průměr v EU, především v případě rakoviny prostaty, tlustého střeva, konečníku, ledvin a dělohy. Zdravým životním stylem a správným vyváženým stravováním dokážeme rakovině v mnoha případech nejen předejít, ale i výrazně pomoct při léčbě, pokud už byla diagnostikovaná. Nejčastějším a mnohdy i prvním příznakem rakoviny je rapidní neplánované hubnutí. Může jít o podvýživu, která značně zhoršuje průběh a léčbu onemocnění onkologických pacientů a také vyhlídky na uzdravení a kvalitu života.

V roce 2020 přibylo v Česku 63 365 nových onkologických případů a podle údajů z roku 2019 bylo téměř každé čtvrté úmrtí v ČR způsobené tímto zhoubným onemocněním. Odborníci potvrzují, že jedním z klíčových faktorů pro příznivý průběh léčby onkologického onemocnění patří dostatečná výživa pacienta. Projevy malnutrice má přibližně polovina pacientů už v době stanovení diagnózy a až 80–90 % pacientů v pokročilém stadium onemocnění. Až 20 % onkologických pacientů umírá na podvýživu, a ne na onkologické onemocnění.

Onkologické onemocnění a jeho léčbu může výrazně ovlivnit stravování pacienta, vstřebávání živin z jídla a to, jak je tělo dokáže využít. Nechutenství, změna vnímání chutí a příjem menších porcí jsou u onkologických pacientů velmi časté. Pod ztrátou tělesné hmotnosti je třeba si představit nejen úbytek tukové hmoty, ale i svalové hmoty nebo snížení fyzické síly. Lékař dokáže včas odhalit podvýživu prostřednictvím screeningu, který je potřeba vykonávat pravidelně, a to nejen po dobu probíhající léčby onkologického pacienta, ale i před jejím zahájením a po ukončení.

O podvýživu se jedná, pokud pacient zhubne 5 % svojí tělesné hmotnosti za měsíc (senior 3 %) anebo 10 % po dobu 6 měsíců, případně pokud je BMI nižší než 19. Screening takto upozorní na potřebu doplňovat běžnou stravu enterální výživou.

"Malnutrice čili podvýživa je pro pacienty s nádorovým onemocněním kritická. Často rozhoduje o tolerování léčby, celkové míře komplikací a stavu imunity. V současnosti má medicína prostředky na to, jak zlepšit nutriční stav onkologických pacientů, protože běžné jídlo pacienti v rámci léčby hůře tolerují. Díky nutriční intervenci v podobě klinické výživy, která obsahuje všechny základní živiny a potřebné vitamíny, minerální látky a stopové prvky, dodáme organismu zatíženému náročnou léčbou energii a bílkoviny ve formě vhodné po potřeby onkologických pacientů," vysvětluje nutriční terapeutka Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Nutriční nápoje jsou klinicky ověřené potraviny pro zvláštní lékařské účely. Oslabenému pacientovi, kterému běžná strava nestačí, je může lékař předepsat na recept nebo si je pacient může nejprve vyzkoušet zakoupením v lékárně. Nápoje jsou dostupné v kompaktním 125 ml balení, pro jednodušší vypití při doplňování běžné stravy.

"Boj s onkologickým onemocněním není lehký. I proto jsme náš výzkum v Danone orientovali na produkty, které onkologickým pacientům dokážou průběh léčby ulehčit a zlepšit jim kondici a celkovou kvalitu života. Naše dietetické přípravky enterální výživy jsou přizpůsobené potřebám pacientů s různými onemocněními a jsou dostupné ve více příchutích. Popíjejí se pomalu, po doušcích, vícekrát denně po hlavních jídlech, což zaručí lepší vstřebávání živin v těle," vysvětluje Martin Pokorný, marketingový manažer pro enterální výživu pro dospělé v Danone.