Fotografická výstava Neobyčejně obyčejní – obyčejně neobyčejní je k vidění na zámku Třešť

Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 5. května do konce července na zámku Třešť holešovský rodák, spisovatel a fotograf Robert Rohál. Autor, který léta pracoval jako novinář, vystavuje snímky reportážně laděné či lehce stylizované. V rámci výstavy NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ uvidí návštěvníci vesměs portréty osobností ze světa filmu, divadla nebo hudby.

Výstava je umístěna v prostoru restaurace Franze Kafky, přilehlé hale a salonku Franze Kafky. Fotografie si můžete vychutnat při kávě, sklence dobrého vína nebo dobrém obědě. Návštěvníci výstavy Roberta Rohála získávají 10 % slevu na jarní menu v restauraci Franze Kafky. Slevové kartičky obdržíte na Informační centru v Třešti. 

Robert Rohál je zároveň autorem knih z prostředí filmu, divadla a hudby, na svém kontě má desítky autorských výstav. Nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako například Komtesa, Hřebci, Věčné návraty, Romance o Krásce a zvířeti, Andělé mezi námi, Tisíc tváří černovlásky, Příběh Edith a Marlene či Nostalgia 22. 

Autor působí roky v kulturních a mediálních sférách, více než dvacet let pracoval jako kulturní redaktor či editor v novinách. Kromě psaní tam také začal v roce 2002 fotit, a od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval desítky samostatných výstav po celé naší republice i na Slovensku.

Během posledních dvanácti let vystavoval například v Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci, Třebíči nebo Přerově, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Divadlo Šumperk). 

Mezi úspěšné výstavy patřily i společné prezentace s Evou Pilarovou v holešovském zámku nebo Janem Levorou na hradě Křivoklát. I když Eva Pilarová byla vynikající zpěvačka a Jan Levora je vyhledávaný překladatel japonské beletrie, oba jsou autory zajímavých fotografií a společnou spolupráci si Robert Rohál velice cení.

Robert Rohál se zabývá výhradně černobílou fotografií. Jde o fotografie přenesené na plátno, díky čemuž vypadá finální výsledek mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá podle autora fotografií něco navíc. Vstup na výstavu NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ je zdarma.

Pavla Pěkná

Foto: Robert Rohál a Vladan Vavruša