Jen odpovědní myslí i na druhé - vznikl kalendář, který je srdeční záležitostí…

Když se PEUGEOT spojí s oficiálním dealerem BMW, může to fungovat, ale aby to opravdu fungovalo, jak se říká od srdce, je ideální, pokud se ambasadorem stane nejlepší kardiolog, který v naší zemi je. A tak se stalo, že  Miroslav Kopecký, majitel  společností KOPECKÝ, se dohodl na spolupráci s panem profesorem Janem Pirkem, ale ta nabrala širší společenský rozměr.

Když se „u KOPECKÝCH“ dozvěděli o charitativních kalendářích, které v minulosti profesor Pirk realizoval s fotografem Šourkem, rozhodli se pomoci touto cestou i oni. V dubnu se domluvili na realizaci a dnes už má kalendář pro rok 2019 i svůj slavnostní křest. Při této příležitosti představil pořadatel všem hostům dva nejnovější modely, BMW X5 a PEUGEOT 508 FASTBACK.

Svou tvář propůjčilo kalendáři několik dalších osobností, například zpěvačka Anna K., návrhářské duo sourozenci Ponerovi či automobilový závodník a herec Lukáš Langmajer. „Mně sice focení začalo trochu nešťastně, stihla jsem totiž cestou bourat s tramvají, ale na výsledku to znát není. I díky skvělému týmu jsem se rychle uklidnila. Sladili jsme se s Kubou dohromady, ale co si budeme povídat, k těm nádherným autům to jde jaksi samo,“ popsala nepříjemnou příhodu Nikol Ponerová.

„Přeji kalendáři, aby vás tak bavil, že až se budou jeho stránky chýlit ke konci roku, bude vám smutno, že už to končí,“ popřál náš neuznávanější kardiochirurg všech dob na slavnostním křtu. Věděli jste, že třeba i Petr Štěpánek je letitým příznivcem značky Peugeot? „Auta, to je naše společné téma s profesorem Pirkem, jenže on má tu výhodu, že je sbírá. Já jsem si nedávno taky jeden vůz pořídil a těším se, že tam si na rozdíl od dnešních aut budu moci sáhnout do motoru. Je to Aerovka Cililink 662,“  pronesl herec, který je aktuálně také majitelem modelu Peugeot 3008. „Tento vůz mi ve všech směrech absolutně vyhovuje. Sáhnout po BMW se nechystám, protože to je pro mě značka ‚procovská‘, to znamená pro usedlejší pány, a to já se ještě necítím, navíc my Pražáci většinou parkujeme na ulici, a co si budeme povídat, jsou modely, které zbytečně dráždí své okolí. Kdežto u Peugeota, a to se mi nedávno stalo, na mě soused zazvonil, že mám stažené okénko,“ dodal Petr Štěpánek.

Této mimořádné události se dále zúčastnili: Zlata Adamovská, badmintonista Petr Koukal či Barbara Kautmanová, majitelka značky Ego by Roza.

Celý výtěžek je věnován Nadačnímu fondu Jakuba Halíka, který vznikl pod záštitou Kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny. Nadační fond byl založen na počest Jakuba Halíka, hasiče-záchranáře, který byl až do doby, než mu byl zjištěn nádor uvnitř srdce, zcela zdravým mužem. Po vyšetření v jeho osmatřiceti letech se ukázalo, že se jedná o jeden z nejzhoubnějších nádorů a Jakub Halík se stal prvním pacientem, kterému bylo odstraněno celé srdce a bylo nahrazeno dvěma umělými čerpadly, se kterými byl po zotavení tento pacient schopen chodit i na procházky. Bohužel během doby, kdy byl po šesti měsících zařazen do čekací listiny na transplantaci, se nevyskytl žádný vhodný dárce a došlo k rozvoji těžké plicní infekce, na kterou nemocný nakonec zemřel.

Finance získané v tomto fondu slouží ke zlepšení péče o nemocné se srdečním selháním, ke vzdělávání nejen lékařů, ale i sester a techniků, kteří se touto problematikou zabývají. Dále též k nákupu zařízení potřebného k léčbě těchto nemocných.

Text: Michaela Lejsková/redakce

Foto: Autosalon Kopecký, Honza Kvarda a Jaroslav Hauer