Šampaňský dům Dom Pérignon představuje nové ročníky

Dom Pérignon přináší hned dvě novinky - Dom Pérignon Vintage 2013 a Dom Pérignon Vintage 2004 Plénitude 2. Šampaňský dům světového věhlasu posouvá hranice při tvorbě každého nového ročníku a stále hledá nové způsoby, jak čelit jedinečným výzvám, které daný rok přinese. Letos obě novinky slavnostně představila Markéta Zázvorková, champagne ambasadorka Moët Hennessy, u příležitosti speciálního oběda ve Zdenek’s Oyster Bar. Šéfkuchař restaurace David Vlášek k exkluzivním bublinkám napároval menu, ve kterém nechyběly mušle svatého Jakuba, siven, telecí líčka nebo svěží dezert z jahod a mučenky.

Šampaňský dům Dom Pérignon charakterizuje neochvějné odhodlání vytvořit perfektní zhmotnění daného roku v šampaňském vínu nehledě na omezení a výzvy, které se mu v ten rok postavily do cesty.

Elegance Dom Pérignon Vintage 2013   

Za perfektním výsledkem šampaňského ročníkové vína Dom Pérignon stojí nejméně osm let trpělivosti a práce. V temnotě sklepů prochází víno aktivní transformací v kontaktu s kvasinkami, dokud není dosažena harmonie chutí, která vždy bude charakterizovat značku Dom Pérignon.

Aktuálně uvádíme na trh Dom Pérignon z ročníku 2013. Vinařský rok 2013 se ukázal být vítaným návratem ke slavné minulosti pozdního sběru hroznů. Po chladné a vlhké zimě přišlo poměrně chladné, ponuré a mimořádně deštivé jaro. Po něm však následovalo horké a suché léto, které pomohlo k výsledné harmonické chuti sklizených hroznů. Tento ročník nám téměř po deseti letech zrání přináší esenci roku 2013: eleganci a jemnost.

Delikátní aroma přináší celou škálu tónů. Od svěžího eukalyptu, máty a vetiveru, přes mirabelky, meruňky a pomerančové květy, až po kořenité tóny pepře, kardamomu a lékořice. V závěru doznívají toastové tóny.   V chuti se snoubí preciznost a elegance.

Dom Pérignon a Lady Gaga

Kreativní dialog šampaňského domu Dom Pérignon a uznávané umělkyně Lady Gaga pokračuje novou kapitolou spolupráce, ve které společně hlouběji zkoumají svou práci a dovednosti jako součást tvůrčích procesů. Jejich společný pohled na akt tvorby je reflektován ve filmu režírovaném Woodkidem a v sérii fotografií, které zachytil slavný fotograf Mario Sorrenti.

 

">

 

Dom Pérignon Vintage 2004 Plénitude 2

Plénitude 2 je druhou fází života šampaňského Dom Pérignon, které bylo prodlouženým zráním pod trpělivým dohledem povýšeno na novou úroveň a na cestu k věčnosti. Pro každý ročník je od samého počátku ve sklepech vyhrazen omezený počet lahví, které jsou předurčeny k delšímu zrání na kalech, než je běžné pro klasický ročník. Kvasinky předávají vínu svou energii. Po téměř 15 letech zrání dosahuje energie svého vrcholu, kdy promlouvá hlasitěji a výrazněji – kdy je víno delší, hlubší, intenzivnější a má ještě více vitality a energie – to je „Plénitude 2” v podání šampaňského domu Dom Pérignon.

Rok 2004 se obešel bez větších klimatických výkyvů, což se pozitivně odrazilo v kvalitě hroznů. Sklizeň začala 24. září a předcházející dva týdny až nezvykle teplého počasí zajistily hrozny nejen ve výborném stavu, ale také skvělé vyzrálosti. Ročník 2004 tak vyniká snoubením svojí pozoruhodné lehkosti a velkorysosti.

Ve vůni najdeme jemné tóny růžového grapefruitu a krvavých pomerančů, které se příjemně prolínají s vůní fíků. Delší zrání na kalech zvyšuje mineralitu ročníku a dodává mu ušlechtilou zralost, která je charakteristickým znakem vín Dom Pérignon. Víno nejprve překvapí svou bezprostředností. Poté balancuje na hraně mezi napětím a beztíží. Chutě se setkávají v přetrvávajícím a elegantním závěru zdůrazněném šťavnatými a lékořicovými tóny.

Šampaňský dům Dom Pérignon u příležitosti odhalení letošních novinek Dom Pérignon Vintage 2013  a Dom Pérignon Vintage 2004 Plénitude 2 uspořádal oběd v restauraci Zdenek‘s Oyster Bar. Restaurace Zdenek‘s Oyster Bar, pod vedením šéfkuchaře Davida Vláška, připravila pro hosty speciální menu napárované s oběma novinkami šampaňského domu Dom Pérignon. Hosté si tak po boku exkluzivních bublinek ve sklenici vychutnali například svěžího sivena s okurkami, medovým melounem a jalovcem, mušle sv. Jakuba s mrkví a pomerančem, telecí líčka s celerem, jablky a špetkou jalapeňo nebo svěží dezert s jahodami, mučenkou a kardamomem.

Dom Pérignon 2013 a Dom Pérignon 2004 Plenitude 2 je k dostání ve specializovaných prodejnách (jako např. Gurmetum) a specializovaných e-shopech (např. champagne.cz).

Doporučené maloobchodní ceny včetně DPH:

Dom Pérignon Vintage 2013 – 5.150 Kč

Dom Pérignon Vintage 2004 Plénitude 2 – 11.250 Kč