Mezinárodní den ženského spodního prádla připadá na 24. dubna

Svůdné prádlo baví nejen ženy, ale samozřejmě i muže. Dělá je půvabnějšími, sebevědomějšími, prostě více sexy. Mezinárodní den ženského spodního prádla připadá každoročně na 24. dubna. Právě tento den patří nádherným a atraktivním kouskům. Udělejte si radost a patřičně ho oslavte – jak jinak než v novém hezkém spodním prádle. Z aktuálních jarních kolekcí plných svěžích, barevných a odvážných modelů si rozhodně vyberete.

Ne vždy však měly ženy takový výběr, jako je tomu dnes. Předchůdce spodního prádla spatřujeme již na starověkých obrazech, kde jsou vyobrazené ženy pouze s kusem látky, která trochu připomíná nynější podprsenku.

K prvním kouskům, které by se daly považovat za opravdové spodní prádlo, můžeme zařadit šněrovací korzety. Ty se začaly objevovat ve 13. století. O 400 let později se staly trendem korzety vyráběné z velrybích kostí. Byly sice efektivní ve stahování pasu (tehdejší ideál byl neuvěřitelných 40 cm), ale prakticky se v nich nedalo ani dýchat, připomínaly spíš brnění a způsobovaly ženám vážné zdravotní problémy. I první kalhotky měly k sexy prádlu opravdu daleko, vypadaly spíš jako dnešní kraťasy v délce ke kolenům.

Středověká společnost byla v otázkách nahoty, potažmo i spodního prádla, hodně ovlivněna církví. Není proto divu, že spodní prádlo bylo spíš záležitostí nevěstek a tanečnic. Situace se změnila až na přelomu 18. a 19. století. V tomto období byly korzety praktičtější a vzhledově atraktivnější: narovnaly záda, pozvedly prsa a vyráběly se z krásných zdobených látek. Stále ale byly skrytým tajemstvím své nositelky.

Koncem 19. a začátkem 20. století se začaly objevovat první kousky podobné dnešnímu spodnímu prádlu. K významným ženám, které se zasloužily o jeho rozvoj, můžeme zařadit britskou módní návrhářku Lucy Duff-Gordonovou, která vlastnila kolem roku 1900 jeden z největších módních domů v Londýně. Její móda byla na tehdejší dobu hodně pokroková, navrhovala šaty s výstřihy a provokovala také svůdným prádlem i korzety.

Jeden z prvních patentů na podprsenku získala v roce 1893 Češka žijící v Americe, Marie Tucek, pod názvem „breast supporter“. Tato podprsenka byla na ramínka a zapínala se na háčky. Bohužel jejímu nápadu nikdo nevěnoval velkou pozornost. Opravdový zájem o podprsenky odstartoval až v roce 1913, kdy Američanka Mary Phelps Jacob předvedla vylepšený model podprsenky.

Podprsenka ve 20. století prošla různými podobami. K její výrobě se začal využívat také nylon, koncem 50. let vstoupila do hry lycra, díky které se staly podprsenky i korzety lehčí, pohodlnější a prodyšnější. Velkým trendem byly tehdy také modely se špičatými košíčky.

Do módní historie a povědomí veřejnosti se podprsenka bezpochyby zapsala díky Madonně, která v ní v roce 1983 vystoupila při představení svého debutového alba. Ikonický je také Madonnin špičatý korzet od návrháře Jean-Paul Gaultiera, kterým šokovala začátkem 90. let.

Dnes máme naštěstí na výběr nejrůznější druhy spodního prádla. Vybírat si můžeme ze střihů, materiálů, velikostí... Na své si přijde prostě každá žena. Dnes už jsou korzety, body i podprsenky často přiznanou součástí outfitu a nemusí se nutně ukrývat jen pod outfitem.

Jelikož to ženské prádlo nemělo v minulosti vůbec jednoduché, svůj den si doopravdy zaslouží. Obdarujte se hezkým setem spodního prádla či svůdným župánkem a podtrhněte svou ženskost!