Nebojte se vyjádřit svůj postoj broží, říká šperkař a designér Hanuš Lamr

Brože sice nepatří v portfoliu designéra Hanuše Lamra mezi nejpočetnější šperky, ale díky jejich promyšlenosti a originalitě si je oblíbila nejedna známá osobnost. K těm nejvýznamnějším patří paní Madeleine Albright (1937 – 2022), někdejší ministryně zahraničních věcí USA. Dáma, která nikdy nezapomněla na své české kořeny, zařadila do své početné sbírky broží i dílo Hanuše Lamra pojmenované Hostina. Také jeden z nejnovějších kousků právě doputoval na místa v naší zemi nejvyšší.

Květ růžového kaštanu pro první dámu České republiky

„Je mi ctí, že si tento výjimečný šperk, doplněný náušnicemi s motivem violek, vybrala u příležitosti vyhlášení výsledků voleb nová první dáma paní Eva Pavlová. Věřím, že jí přinesla štěstí v závěrečné fázi kampaně, a samozřejmě gratuluji a přeji novému prezidentskému páru mnoho úspěchů,“ říká Hanuš Lamr.

Unikátní kus vytvořil Hanuš během loňského jara v době, kdy kvetl nádherný růžový kaštan ve Valdštejnské zahradě. „Chtěl jsem zachytit jemnou krásu krátkého období, kdy se můžeme tímto úchvatným květem těšit a vychutnávat si jeho křehkost a něhu,“ doplňuje Hanuš Lamr. Nejdříve vytvořil voskový model a částečně při tom použil také speciální techniku. Se svou „tovaryškou“ vtipně nazval tuto metodu „fritování“ - části modelu se totiž ponořují do žhavého vosku.

Brož je odlita z téměř ryzího stříbra a je osazena růžovými skleněnými střepy, na které použil Hanuš materiál z našich sklářských hutí. Symbolika barev pak hovoří o tom, že růžová v nejrůznějších odstínech představuje lásku, náklonnost, oddanost, kultivovanost, volnost nebo energii.

Šperk je samozřejmě jen třešničkou na dortu kompletního stylingu, který v rámci kampaně řešila pro prezidentský pár uznávaná módní návrhářka Štěpánka Pivcová. Kašmírové kabáty její vlastní značkyThe May Studiozkrátka musíte mít.

Brož jako módní doplněk i komunikační nástroj

Tento typ šperku představuje neuvěřitelně variabilní kousek, který můžete nosit k jakékoliv příležitosti a k jakémukoliv outfitu. Je jedno, jestli ji připnete na klopu saka či kabátu, na košili, sukni, kabelku či klobouk - vždy dotvoří osobitý styl a často řekne víc než tisíc slov. I proto se brož stala jednou z tajných zbraní diplomatického jazyka. K milovnicím broží patřily známé dámy z kultury, byznysu i politiky jako Elizabeth Taylor nebo princezna Diana. K přebornicím na poli komunikace prostřednictvím brože patřila i královna Alžběta II. a již zmiňovaná Madeleine Albright jich prý vlastnila více než 280.

Trocha historie

Název brož pochází z francouzského „broche“ a překládá se jako vřeteno, kolík či sponka. První „brože“, nebo spíš spony ze zvířecích kostí se objevily už v době bronzové, ale tady plnily hlavně praktickou funkci. Spínaly totiž „oděvy“, nebo spíš kusy kůží. Typický šperk v podobě, jakou známe dnes, se objevil až na luxusních oděvech v období gotiky. Opravdový rozmach pak přišel až v době baroka v polovině 17. století ve Francii - a od té doby prakticky nevyšel z módy.

Co myslíte, nenastal čas oživit i váš šatník nějakým originálním doplňkem?

Foto kredit: archiv Hanuše Lamra