České hudební scéna podpořila adventní koncert Time for help

V adventním čase je pomoc potřebným více než na místě. Vánoce jsou o vzájemné pomoci a podpoře. Své o tom ví i předseda správní rady nadačního fondu Time for help Václav Posířil, který se svým týmem uspořádal adventní charitativní koncert v kostele sv. Ludmily v Praze na Chvalech. „Tento adventní koncert jsme si nadělili jako dárek  k prvnímu výročí založení Time for help. Moc děkuji všem, kteří nás podporují. Ať už umělci bez nároku na honorář nebo diváci, kteří si koupili vstupenky a přispěli do kasičky,“ poděkoval Václav Posířil, který je zároveň úspěšným podnikatelem a jeho kavárna Café & Bar Stromovka Colleciton se postarala i o stylové občerstvení na nádvoří Chvalského zámku, kde nechyběl dobrý svařák, punč či medovina.

Koncert, který moderovala Štěpánka Duchková, zahájil svým požehnáním Dr. Vojtěch Eliáš, administrátor římskokatolické farnosti u kostela sv. Ludmily Praha – Chvaly  a kanovník Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Hlavní hvězdou programu byla operní diva Andrea Kalivodová, kterou pojí velké přátelství právě s předsedou správní rady Time for help Václavem Posířilem. Ve svém nabitém programu našla čas, aby podpořila dobrou věc. „Musím říct, že advent letos prožívám velmi hezky. Jsem ráda, že se dobře prodávají vstupenky a lidé chodí za kulturou. Je to hezké a dojemné, jak lidé poslouchají a vnímají,“ sdělila jedna z našich nejznámějších operních pěvkyň.

Bára Mottlová je také kamarádkou Václava Posířila a dokonce je i ambasadorkou jeho Automyčky Collection. Proto ani ona nemohla chybět na tomto koncertu a bez váhání adventní koncert pro Time for help podpořila. Svěřila se také, jak probíhají její přípravy na Vánoce. „S přítelem si užíváme tetelení na první společné Vánoce, které budeme trávit u mojí maminky, jejího přítele i s mými bratry. Maminka peče cukroví a já se pak starám o štědrovečerní tabuli,“ popsala svoje vánoční svátky zpěvačka a herečka. Linii si prý přes Vánoce nehlídá, protože miluje jídlo. Ale klade důraz na základní pravidlo: když je příjem, musí být i výdej.

Bývalá členka skupiny Holki Klára Kolomazníková si vybírá charitativní projekty, které podpoří, hlavně podle sympatií. A tým Time for help jí je velmi sympatický. „Nedělám každou charitu, protože charitativních akcí je strašně moc. A kdyby měl člověk zpívat pořád jen na charitách, tak by to také nešlo, protože mě zpěv živí. Takže si vybírám. Jsem ráda, že jsem na dnešní akci byla pozvaná, protože je to moc hezké prostředí, je to takové komornější, což je super. A já se přiznám že v kostele zpívám po druhé a je to velká výzva. Je to přece jen trochu rozdíl, protože moje vystoupení jsou z většiny tanečnější a mám rychlejší repertoár, což musím pro kostel a zvláště vánoční program trochu upravit,“ sdělila zpěvačka.

Petr Kutheil rozezněl kostel sv. Ludmily na Chvalech rockovými písněmi a sklidil velký aplaus, stejně jako jeho muzikálová kolegyně Andrea Holá, kterou pojí přátelství s manažerem Time for help Jiřím Bělou. „Já nechává přípravy na Vánoce na poslední chvíli, protože mám hodně koncertů a práce, za což jsem samozřejmě rád. Ale už mám dárky pro svoje rodiče a určitě přípravy nezanedbám,“ svěřil Kutheil. A Andrea Holá se přiznala, že je na tom podobně: „Já jsem milovník Vánoc. Když to začne, tak jsem jako malé dítě a strašně si to užívám. Nemám ale připraveno zatím skoro nic. Koupila jsem si stromeček, který je stejně vysoký jako já a je hrozně roztomilý a Vánoce  začnu řešit až příští týden, protože zatím mám hodně práce.“

To Elis Ochmanová nakuje dárky už od září a s prvním adventem je má i zabalené, aby se vyhnula předvánočnímu shonu v obchodech. „Letošní Vánoce budeme trávit u manželových rodičů, zatím to každý rok střídáme - jednou u mých rodičů a jednou u manželovy rodiny. Asi se toho ještě trochu bojím, abychom byli sami a takhle nám to vyhovuje,“ vysvětlila muzikálová hvězda s nezaměnitelným hlasem a dodala, že s narozením dcery prožívá Vánoce trochu jinak: „Těším se, že Violce už je rok a půl a bude jí zajímat rozbalování dárků. Vloni jí zajímala spíš světýlka na stromečku, tak letos už si to snad víc užije. I když si myslím, že jí asi bude zajímat spíš ten balící papír než hračky.“

Na koncertě, který se konal pod záštitou MČ Praha 20,  vystoupil také začínající zpěvák a kytarista Vít Kotora. Nechyběl ani kostelní sbor KBS a Schola minor z Hrubého Jeseníku, který je po Praze druhý domovem Václava Posířila.

Nadační fond Time for help je v současné době více než potřebný. Podporuje děti i dospělé, znevýhodněné skupiny obyvatelstva a národnostní menšiny. Snaží se o spojení všech skupin lidí, menšin a národností. Navíc bojuje proti násilí a xenofobii. „Máme za sebou první rok fungování. Jsme moc rádi, že se nám letos podařilo uspořádat tento adventní koncert, jehož výtěžek věnujeme domova pro seniory na Praze 11. Pro příští rok máme v plánu realizaci několika zajímavých projektů. Pevně věříme, že se v kostele sv. Ludmily na Chvalech opět za rok setkáme a budeme se moct pochlubit našimi úspěchy,“ svěřil Jiří Běla, manažer projektů Time for help.