Bojujete s podzimními depresemi? Víme, jak na ně!

Krátký den, méně světla, nízké teploty, hektický čas i řada povinností - prostě podzim, který se o slovo přihlásil v plné parádě. S ubývajícím světlem, nižším slunečním svitem a blížícím se koncem roku na řadu z nás navíc dopadají i podzimní úzkosti a deprese. Ty jsou často ještě živeny negativními zprávami z médií, o nekončícím zdražování, nejisté situaci nebo zdravotních rizicích. To vše už je poměrně velká porce zátěže, která zejména v psychicky méně odolných jedincích dovede vyvolat nejeden problém. Abychom si i přes to mohli aktuální roční období užít a nenechat si život znepříjemnit stresem a psychickou nepohodou, je třeba se náležitě připravit. Přinášíme proto několik tipů, jak na podzimní deprese a splíny!

Podle terapeutky Katky Zachové je třeba si nejprve uvědomit, že pociťovat během podzimu méně energie než v létě je zcela přirozené. Souvisí to především s nižším množstvím světla, na něž reaguje část mozku nazývaná šišinka neboli epifýza. Ta zjednodušeně řečeno reaguje na světlo a dává tělu informaci o tom, zda má bdít či spát. Pokud je tedy okolo nás méně světla, tělo tuto situaci může skutečně vnímat jako úbytek energie.

Tyto stavy ale mohou rovněž souviset s narušením a odpojením se od přírodního cyklu “jaro-léto-podzim-zima”, který byl pro naše předky zcela přirozený. Minulé generace žily v souladu s přírodou a naprosto spontánně ctily roční období. Věděly, že v přírodě je nejvíce energie na jaře a v létě, naopak na podzim a v zimě se vše ukládá k odpočinku a spí. “My jsme ale stále součástí přírody, jsme savci, proto je úplně samozřejmé, že i naše tělo se “ukládá ke spánku, a to nejlepší, co s tím můžeme dělat, je respektovat to,” říká terapeutka a konstelářka Katka Zachová a dodává: “Vše má svůj důvod, příroda si potřebuje po letní aktivitě odpočinout, připravit se na jaro na nový rozpuk a stejně tak my, lidé, si po letní aktivitě potřebujeme odpočinout. Bohužel náš aktuální, civilizační způsob života tento cyklický aspekt spíše opomíjí. O to důležitější pak je si jej vědomě připomínat a učit se s ním nakládat.”

6 tipů, jak na podzimní deprese

ODPOČINEK

Buďme vnímaví ke svým potřebám. Pokud cítíme, že potřebujeme odpočívat, měli bychom své tělo poslechnout a skutečně si odpočinout. I podle odborníků je normální, pokud potřebujeme v tomto období odpočívat více než v létě. Právě odpočinkem čerpáme novou energii a vitalitu, a to je nejdůležitější. Všechno ostatní chvíli určitě počká.

PROCHÁZKY A VÝLETY

Od podzimních depresí nám pomohou i procházky do přírody, hlavně v době, kdy svítí sluníčko. Právě sluneční svit výrazně pomáhá při podzimních depresích a úzkostech. Můžeme zkusit vyjet i na hory, třeba jen na jednodenní výlet. Mnohdy bývá díky inverzi na horách slunečno, přestože v nížinách je pod mrakem. Navíc chůze a pohyb obecně rovněž přispívají k psychické rovnováze.

DEJTE SI SAUNU

Sauna je na podzim skvělý pomocník! Nejen že pomáhá posílit imunitu, ale prohřátí organismu v sauně má blahodárné účinky i na naši psychiku. Lépe pak odoláme nejen virózám, ale i stresu a psychickým tlakům.

ZAJDĚTE NA MASÁŽ

Celkově je vhodné na sebe myslet a pečovat o sebe. “Dopřejte si péči o své tělo, vhodné jsou různé masáže nebo aromaterapie. Fyzická péče o tělo se totiž promítne i do naší psychiky. A platí to i opačně, pokud pečujeme o svoji psychickou pohodu, zároveň tím pečujeme i o své zdraví a vitalitu. Tělo a psychiku nejde oddělovat, jsou to spojité nádoby, které tvoří jeden celek - nás samotné,” vysvětluje Katka Zachová.

KONSTELACE

Pomohou ale i v dnešní době stále populárnější a vyhledávanější konstelace. Systemické (rodinné) konstelace jsou velmi účinným pomocníkem proti depresím a úzkostem. Ty totiž mohou mít hlubší příčinu než jen, že se krátí den. Pokud tedy máme pocit, že už jsme vyzkoušeli vše a pořád se takzvaně točíme v kruhu, je vhodné zkusit konstelace. Ty totiž umí příčinu rozklíčovat a pomoci člověku, aby se s nimi č mohl vyrovnat a ulevit si.

VYVÁŽENÁ STRAVA

Zapomínat nesmíme ani na svůj jídelníček, zdravé stravování je velmi podstatné. V chladnějších obdobích roku je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny, které prohřívají organismus jako jsou například skořice, zázvor, chilli a další.

A to nejdůležitější na závěr: “Nedávejte si zbytečně velké cíle a netlačte na sebe. Věřte, že tlak vyvolává protitlak, takže když na sebe budete extrémně tlačit, daleko to nedotáhnete. Stačí jít po malých krůčcích. A těmi, jeden za druhým, dojít třeba i k tomu, že si podzim začnete doslova užívat,” dodává Zachová.