Intimní problémy mohou postihnout každého. Odhoďte stud a začněte je řešit včas

Vedle fyzické bolesti dokážou potrápit i emočně. Vyvolávají úzkost, nepohodlí a mnohdy i strach z návštěvy lékaře. Gynekologické či urologické problémy přitom patří ke zcela běžným onemocněním. Až 75 % žen v plodném věku se alespoň jednou v životě setká s vaginálním zánětem a téměř polovinu z nich potrápí opakovaně1. Přes 40 % mužů zase alespoň jednou za život postihne erektilní dysfunkce. I když se jedná o potíže, které ve většině případů neohrožují postiženého na životě, jejích neléčení může rychle přejít do chronického stádia a vést k dalším závažným komplikacím.

Záněty pohlavních orgánů jsou jedním z nejčastějších problémů, které přivádí ženy do ordinace gynekologa. Jedná se především o kvasinkové nebo bakteriální infekce. Příznaky vaginálních zánětů lze obvykle snadno rozpoznat. Projevují se například svěděním intimních partií, pálením při močení, netypickými výtoky či bolestmi při pohlavním styku. Tyto gynekologické infekce lze naštěstí ve většině případů vyléčit doma pomocí speciálních lokálních léčiv. Vhodný způsob léčby by ale vždy měl určit lékař.

„Přestože se jedná o velmi běžné onemocnění, pacientky by konzultaci s odborníkem rozhodně neměly vynechat,“ uvádí MUDr. Tereza Čeledová, gynekoložka Canadian Medical. „Neléčená či nevhodně léčená infekce může vést ke komplikacím. Mezi nejběžnější patří recidivy a přechod nemoci do chronického stavu. Některé záněty postihují nejen pochvu – postupem času se mohou rozšířit na vaječníky, vejcovody i dělohu,“ dodává. Zároveň se podle ní může jednat o vážnější zdravotní problém. Například pohlavně přenosné choroby nebo záněty vnitřních gynekologických orgánů. I proto je před nasazením léčby nutná správná lékařská diagnóza.

Intimní problémy nejen u žen

Zánětlivá onemocnění genitálu či potíže sexuálního charakteru trápí také muže. Dle statistik se s problémy s erekcí během svého života potýká až 40 % z nich2. Odhaduje se, že jen malá část mužů v takové situaci vyhledá lékařskou pomoc. „I když se zhruba v polovině případů jedná o psychogenní příčiny, závažnější původ problému nikdy nelze zcela vyloučit. Příčin může být celá řada: vysoký tlak, cukrovka, hormonální nerovnováha… Erektilní dysfunkce může být i projevem jiného, závažnějšího onemocnění. Přibývá i pacientů po radikální léčbě karcinomu prostaty či rekta. Řada mužů si ale mnohdy nedokáže přiznat, že nějaký problém mají, a tak konzultaci s lékařem odkládají. Důvodem bývá často i stud. Ten je však třeba překonat, neboť i u těchto potíží je důležitá včasná diagnóza. V mnoha případech se dají tyto potíže vyřešit či zlepšit pomocí vhodné léčby“ upozorňuje MUDr. Václav Hynek, urolog EUC Kliniky Ústí nad Labem. Podle něj hraje roli i fakt, že většina mužů o své nemoci a jejích projevech vůbec neví.

Intimita není tabu

Gynekologické nemoci jsou zcela běžné a není třeba se za ně stydět. Mezi pacienty ovšem mnohdy přetrvává mýtus, že si za ně mohou sami, například zanedbáním péče, nedostatečnou hygienou nebo častým střídáním sexuálních partnerů. „Není tomu tak. Nejčastější příčiny vzniku gynekologických problémů jsou porucha mikrobiální vaginální flóry, změna pH nebo přenos jiných druhů bakterií, například z oblasti konečníku. Sexuální potíže mohou být i důsledkem různých psychických problémů. Spouštěčem mohou být i jiné nemoci. Ve všech případech by postup měl být stejný – neostýchat se a vyhledat odborníka,“ dodává uvádí MUDr. Tereza Čeledová.

 

Zdroje:

1 https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/03/08.pdf

2 https://www.amarex.cz/jak-moc-je-rozsirena-erektilni-dysfunkce/