Lucie Zedníčková má už zase figuru dle svých představ

Lucii Zedníčkovou je naprosto nezapomenutelnou slečnou Barborou si většina z nás pamatuje ve veleúspěšném filmu Saturnin, ve kterém okouzlila svou přirozeností celou republiku. Ani věk Lucii na kráse neubral. Je sice pyšnou matkou syna Mikuláše a dcery Amelie, ale přiznala, že přivést na svět dva potomky se však podepsalo na jejím těle. Klinika Esthé, na které řeší své problematické partie, kterými je bříško, se zkušeným plastickým chirurgem MUDr. Karlem Urbanem. Nebála se mu svěřit do péče, znají se totiž už od střední školy.

Lucii byste letos v létě marně hledali v exotických destinacích. Díky plánovanému zákroku měla herečka pouze půlku prázdnin, ale s rodinou si ji řádně užila. „Věděla jsem, že srpen je pro mě, co se týče výletů, odepsaný. Tak jsme v červenci s dcerou jezdily na výlety s našimi štěňaty. Máme dva pubertální zlaté retrívry, kteří milují vodu,“ směje se půvabná herečka. „Vždycky jsme se s Amelií a štěňaty sebraly a jezdili třeba k Berounce, nebo různě po Čechách a moc jsme si to užívali,“ vzpomíná na léto Lucie Zedníčková.

Druhou polovinu léta věnovala Lucie zákroku, nad kterým uvažovala už skoro celou dekádu. Mnohé ženy se plastických operací v létě bojí, v péči kvalitního doktora však na ročním období nezáleží. „Abdominoplastiku podstupuji, protože mám po porodech rozsáhlou diastázu. To je rozestoupení břišních svalů. Nedá se to vycvičit, operace je v podstatě jediné řešení. Rozhodování bylo dlouhé, rozhoupat se, byť jen ke konzultaci, mi trvalo deset let. Léto je sice mé nejoblíbenější období a operaci bych kvůli tomu raději volila v zimě, to je ale také doba, kdy bych za žádnou cenu nedala dohromady měsíc volna,“ vysvětluje své pohnutky krásná herečka. A jak se to vůbec stane, že se člověku rozestoupí břišní svaly? „Tkáně po porodu nejsou často dostatečně pevné a elastické, aby byly schopny vrátit se do původního stavu. Během těhotenství může dojít k rozestupu přímých svalů břišních a oslabení břišní stěny, což bývá hlavní příčinou vyklenutí břicha. Může také popraskat kůže, už se nestáhne a zůstane na bříšku příliš volná. Tohle vše řeší abdominoplastika, která má podle potřeb pacientky mnoho podob – od miniabdominoplastiky až po operace kombinované s liposukcí,“ vysvětluje MUDr. Urban, který má za sebou stovky úspěšně odoperovaných abdominoplastik

Jak vaše tělo bude vypadat po porodu se dá jen těžko odhadnout. Na diastázu ani vytahanou kůži však neexistuje žádná stoprocentní prevence. Mnoho žen mnohdy ještě ani během těhotenství neví, jaké změny mohou po porodu nastat. „O rozestupu svalů jsem před porodem vůbec nevěděla, nezajímala jsem se o to. Jsou fyzioterapie, které by břicho měly dát do pořádku, ale při představě, že někam dlouho chodím a mořím se cvičením s nejistým výsledkem mi radikální invazivní opatření jako abdominoplastika připadala lepší,“ míní Lucie Zedníčková.

Z toho, jak Lucie líčí svou operaci by se zdálo, že byla v lázních. „Operace proběhla skvěle, ve velmi komfortním prostředí s maximální péčí před i po operaci. Lékaři mě provedli každým krokem a informovali mě, jak bude probíhat anestezie, operace samotná i jak se po ní budu cítit. Po zákroku jsem se cítila lépe, než mi bylo řečeno, to bylo velmi pozitivní,“ vzpomíná Lucie Zedníčková.  

Změnu na svém těle začala Lucie vnímat prakticky okamžitě. Od operace uběhly teprve necelé dva měsíce, tělo je ještě v procesu hojení, to ale nebrání herečce plánovat nové outfity. „Asi budu muset změnit půlku šatníku! Všechno je mi velké. Naopak oblečení, které jsem vytahala z dřívějších dob, mi padne dokonale,“ chválí si výsledek Lucie. „Stále chodím ven sporadicky, ale ti, co mě viděli, a o operaci nevěděli, tak mi říkají, že mi to nějak víc sluší. A kamarádky, které vědí, hned chtějí vidět břicho. A reagují vždy pozitivně, v úžasu, jak dobře vypadá. Dělá mi to radost,“ raduje se nevlastní dcera Pavla Zedníčka. Vzhledem k rozsahu operace MUDr. Urban Lucii doporučil minimální dvouměsíční rekonvalescenční dobu, než ukáže své bříško v plavkách. Při menších operacích může být doba i kratší, okolo 4 týdnů.

Kdyby se Lucie rozhodla pro další miminko, abdominoplastika ji v tom nijak neomezuje. „Obecně je lepší nechat abdominoplastiku až po posledním porodu, přesto gravidita po operaci není zásadní problém. Doporučuje se počkat minimálně rok, z praxe ale víme, že při těhotenství krátce po abdominoplastice probíhá vše obvykle bez problémů,“ doplňuje MUDr. Karel Urban z kliniky Esthé.

Více o abdominoplastice a dalších zákrocích se dozvíte na www.esthe-plastika.cz

Foto: archiv Lucie Zedníčkové a kliniky Esthé