Eva Primus Kovandová: Dělám vše proto, abych se jednou za svým životem mohla ohlédnout

Eva Primus Kovandová rozhodně patří mezi zajímavé a úspěšné ženy. Je vždy pozitivní, bez zaváhání pomáhá druhým. Působí na pozici ředitelky kanceláře představenstva Hospodářské komory Praha 1, kam denně dojíždí vlakem z Klánovic. Nad rámec svého působení založila instinktivně Lady club, který je neformální platformou nejen pro ženy podnikatelky, tak i pro manažerky členských firem. Má ráda život, krásné šaty, jídlo, Prosecco a lidi kolem sebe. S manželem vychovává dvě dcery. A aby toho nebylo málo, tak ještě provozuje soukromé ubytování v Severních Čechách REZIDENCI NÁČKOVICE. To, že je dobrá matka, manželka a manažerka dnes a denně dokazuje při organizaci každého svého dne.

Měla jste už jako malá nějaké předsevzetí, nějakou vizi, kam chcete dojít?

Ano. Od mala jsem byla odhodlaná jít za úspěchem a toužila jsem po nezávislosti. Ale časem jsem pochopila, že úspěch je jen relativní… Teď vím, že je pro mě důležitější být nezávislá, což se mi do určité míry povedlo.

Rozhodně jste nezávislá žena. Co si však myslíte, že Vám v tom nejvíce pomohlo?

Naučila jsem se říkat NE, což mi v životě hodně pomohlo.  A pak samozřejmě píle, vytrvalost a jít si za svým cílem. V neposlední řadě lidé, které mám kolem sebe, neustále se od nich inspiruji a učím.

Jste již 5 let ředitelkou kanceláře představenstva Hospodářské komory Praha 1.  Co obnáší Vaše práce?

Naše komora sdružuje podnikající subjekty na územním principu, tedy se sídlem nebo podnikatelským zájmem na území Prahy 1. Patříme mezi nejsilnější obvodní komory v celé České republice. Našim členům se snažíme trochu ulehčit, poskytujeme jim důležité legislativní informace, pravidelně jim rozesíláme monitoring médií, poskytujeme jim poradenské a konzultační služby spojené s podnikatelskou činností a také podporu při kontaktu se státní správou či samosprávou. Moje práce je postavená na komunikaci ať už s našimi členy či institucemi, politiky nebo úředníky. Když se nad tím zamyslím, tak nejčastěji řešíme podněty a stížnosti ze strany našich členů, jejichž zájmy hájíme. Jde nám však také o to, aby se setkávali na půdě Hospodářské komory, kde mohou sdílet své zkušenosti i dobrou praxi. Organizujeme proto nejrůznější setkání, workshopy a semináře. Za takovou prací je stále ještě bohužel velké množství zatěžující administrativy, ale uvědomuji si, že bez ní to z nejde...

Založila jste nad rámec Vašich povinností Lady club. Kdo může do clubu vstoupit a za jakých podmínek?

Lady club Jsme založily s kolegyní spíše jako neformální platformu pro ženy podnikatelky, který je otevřený i manažerkám našich členských firem. Dáváme prostor ženám, aby se lépe poznaly, vyměňovaly si své zkušenosti, navázaly zajímavou spolupráci a třeba i přátelské vztahy. Velkou radost mi dělá zpětná vazba, především to, že jsou naše setkání považována za společenské události, při kterých se dámy cítí příjemně.

Co Vás samotnou na Vaší práci nejvíce baví?

Ráda poznávám nové lidi a komunikuji s nimi. Naši členové jsou navíc vesměs opravdu zajímaví a inspirativní lidé, každý s trochu jiným podnikatelským příběhem. Jsou to lidé pracovití a s velkým odhodláním. To se projevilo v době covidu a nepochybně to bude pokračovat i nyní, kdy se na nás valí další ekonomické problémy. Těší mě, když se nám daří jim v jejich snažení pomáhat.

Je něco, co Vás trápí či nemáte ráda, a to bez ohledu, zda se to týká rodiny, práce či společnosti obecně?

Nemám ráda lež, faleš, násilí, možná někoho překvapím, ale nemám ráda ani překvapení.

Je možné vůbec spojit tak velké pracovní vytížení s rodinou?

S mým manželem letos oslavím výročí 30 let od seznámení. Naše cesty se i na nějaký čas rozdělily, asi to tak mělo být, protože teď vím, že k sobě patříme a věřím, že už to bude do konce života. Vychováváme 2 dcery, které vidí kompletní, úplnou a fungující rodinu, což je v dnešní době vzácnost. S manželem trávíme i pracovní víkendy, protože pronajímáme chalupu, o kterou se musíme starat, stále je, co zlepšovat. Všechen volný čas však věnujeme sobě navzájem a rodině.

Jak nejčastěji trávíte čas s dcerami, co nejraději společně děláte?

Společně jsme propadli rekreační jízdě na koni, trávíme čas společně, a to je pro mě nejvíc. Občas, ale opravdu jen občas, přemluvím i manžela. Rády cestujeme, v létě si užíváme moře nebo historických památek, v zimě lyžujeme.

Co Vás nejvíce motivuje jít odhodlaně vpřed?

Věci vždy musí dávat smysl. Dělám vše proto, abych se jednou za svým životem mohla ohlédnout a mohla si být jistá tím, že to, co jsem dělala mělo smysl. Satisfakcí pro mne je pozitivní zpětná vazba poskytnutá klienty, ale i od mých dcer. Musím však podotknout, že abych pochopila krásu a smysl života, musela jsem hodně zpomalit, zamyslet se a podívat se kolem sebe. To ale neznamená, že si nejdu za svým cílem.