Tradiční bhútánské látky se okolo těla obtáčí

Lilia Khousnoutdinova je původní profesí historičkou, ale je také známou designérkou, navrhuje autorské šperky, které demonstrují reproduktivní svobodu žen, je hybatelkou kampaní zaměřených na rovné příležitosti žen a mužů, je publicistkou, ale hlavně je milovnicí Bhútánu. Stojí za vznikem módní řady založené na tradičních bhútánských textiliích a indických sárí.

Látky z Bhútánského království, které se nachází na východním konci himálajských hor v jižní Asii, prezentovala Lilia Khousnoutdinova na počátku června ve velice inspirujícím místě, kde zakladatelka jedinečného konceptu VIDDA dává prostor autorům autentických děl, která jsou vytvářena nekonvenčními postupy.

„Když jsem byla poprvé v Bhútánu, měla jsem u sebe pouhých 700 dolarů, které jsem všechny nechala v horách u jedné ženy, od které jsem koupila ručně tkané látky, které jsou stále barveny přírodními pigmenty,“ zahájila své povídání o Bhútánu Lili, kterou zaskočilo, že si v pozoruhodné zemi nemohla vybrat peníze z bankomatu, aby nakoupila více látek, protože ty jsou jen ve větších městech a platby kartou se zde běžně neprovádí. „Tradiční bhútánské látky se vyrábí dlouze. Každý vzor má svůj význam, ať už náboženský nebo to jsou příběhy z rodiny. Vydrží generace a čím je starší, tím je cennější. V Bhútánu se z látek nešije, ale ženy je kolem sebe obtáčejí,“ vysvětlila Lilia a na místě demonstrovala, jak se látky okolo těla správně vinou.

„Tyto látky jsou velmi, velmi drahé, ale přesto jsme si řekli, že bychom s lokálními designéry zkusili něco navrhnout, vyrobit tak, aby to bylo zajímavě provedené a bylo to příjemné na nošení. Pro náš projekt hledáme jen mezi pásky a šperky, aby to bylo dostupné,“ říká zakladatelka konceptu, který opravdu není typickým obchodem.