Petr Jákl velkofilmem Jan Žižka vzdává hold české historii

Režisér a producent Petr Jákl pravděpodobně přepíše historii české kinematografie. Jako první měl totiž tu čest a milou povinnost sezvat do Prahy na tiskovou konferenci k velkofilmu Jan Žižka světové herecké hvězdy ze tří kontinentů. Toto je běžná praxe hollywoodských a velkých zahraničních produkcí, avšak v našich končinách to je naprosto nevídaná záležitost.

Z USA přiletěl Ben Foster, který ztvární Jana Žižku. Z Německa přicestoval Til Sweiger a ujal se role Rožmberka. Hvězda z Letopisů Narnie William Moseley přiletěl z Anglie a uvidíme ho v roli Jaroslava, bratra Jana Žižky. Sophie Lowe přiletěla až z Australie a bude hrát Kateřinu, ale ke komu bude patřit, vám ještě neprozradéme, i když se to dá tušit. O poznání blíže to měl Marek Vašut a  stejně tak Jan Budař a oba svorně potvrdili, že se na své role velmi těší.

Na tiskové konferenci s lehkou nadsázkou všihni pánové potvrdili, že bez rozdílu pošilhávali po postavě hlavního hrdiny. Producent a režisér Petr Jákl je však dokázal přesvědčit o jejich jedinečnosti pro roli, kterpou jim předem vybral. „Vždycky se snažím vybírat konkrétní herce nejen podle toho, jak jsou známí, ale hlavně podle toho, jak se mi hodí do filmu. Til je skvělý herec a dokáže dokonale ztvárnit charakter, který od této role očekávám. Výborně jsme si rozuměli už po telefonu a já jsem se tak jenom ujistil v tom, že to chápe úplně stejně jako já. A to je pro mě to nejdůležitější,“ popsal výběr postav Petr Jákl.

Osm let intenzivních příprav, velké odhodlání a nekončící vyjednávání předcházelo první klapce, která padla 17. září 2018. Snímek Jan Žižka by se měl dostat do kin v České republice i ve světě v roce 2020

Foto: Lenka Žáčková

Foto: © foto Eliška Bartlová (snímek č. 3)