Zahrada na niti radí, jak si doma vyrobit vlastní substrát

S jarem přichází období růstu a s ním také ideální doba na přesazování pokojovek. Chcete, aby se vašim rostlinám dařilo? Připravte jim správný substrát, díky kterému budou spokojeně růst dalších pár let. Proč nejsou kupované substráty ideální pro planetu a v některých případech ani pro rostliny, vysvětluje Lenka Hrubá ze Zahrady na niti.

Proč si míchat vlastní substrát?

Důvodů, proč použít vlastní substrát namísto kupovaného, je více, Lenka Hrubá akcentuje zejména udržitelnost. Kupované substráty totiž běžně obsahují rašelinu, jejíž těžba poškozuje cenné mokřadní ekosystémy, které jsou významným pohlcovačem CO2. Rašeliniště vznikala tisíce let, žije v nich spousta organismů a dokážou zadržovat velké množství vody. Proto by měla rašelina zůstat tam, kde je. Rašelina má navíc velmi kyselé pH, takže se doporučuje pouze pro určité druhy jako například rododendrony a azalky. Pro pokojové rostliny není potřeba prakticky nikdy.

Jak si vyrobit vlastní substrát pro pěstování pokojovek?

Budete potřebovat tyto ingredience v následujícím poměru:

  • 50 % kokosová drť
  • 40 % kompost
  • 9,5 % drenáž
  • 0,5 % hnojivo

Kokosová drť

Výhodou kokosové drti jako základní ingredience substrátu je její snadná nasákavost, lehkost a vzdušnost. „Kokosovou drť koupíte jako lisovaný kvádr. Stačí jí nechat nasáknout v kbelíku s vodou a máte několik litrů základního substrátu,” vysvětluje Lenka Hrubá. Kokosová drť v sobě však nemá žádné živiny, ani mikroorganismy, a proto je potřeba do ní přidat další ingredience, ze kterých budou rostliny profitovat.

Kompost

Kvalitní kompost dodá substrátu živiny, humidové kyseliny a mikroorganismy, které samotná kokosová drť nemá. Úplně nejlepší je použít vlastní kompost ze zahrady nebo z vermikompostéru, pokud si vlastní kompost nevyrábíte, můžete navštívit nejbližší kompostárnu a kompost si koupit. Například v Praze se kompostárna nachází ve Slivenci, kde si můžete kompost zakoupit za neuvěřitelných 1 Kč za kilogram.

Drenáž

Jako drenáž můžete použít písek, zeolit, lávovou drť, perlit, prostě cokoliv, co dodá substrátu propustnost a co máte zrovna k dispozici.

Tip: Zeolit seženete i v Zahradě na niti, balení o objemu 300 ml zakoupíte za 45 Kč.

Hnojivo

Dále je dobré přidat do substrátu i kvalitní hnojivo s vyváženým poměrem prvků N-P-K. Použít můžete minerální hnojivo, v Zahradě na niti je v nabídce organické červí hnojivo, které je vyrobené ze sušených exkrementů moučných červů. Je bohaté na minerály a chitin, který dodává rostlinám odolnost proti škůdcům. V Zahradě na niti pořídíte jedno balení za 65 Kč.

Poměry ingrediencí na jednu kostku kokosové drti jsou následující:

  • 1 kostka kokosové drti (cca 600 g)
  • 3 l vody
  • 4 l kompostu
  • 0,5 l drenáže (písek, zeolit, perlit, klidně i mix)
  • 5 polévkových lžic červího hnojiva nebo minerální hnojivo v množství na 3 l vody

Vlastní substrát vás vyjde i levněji, protože levné kupované substráty jsou velmi nekvalitní a ty kvalitní jsou zase velmi drahé. Navíc, pokud si substrát namícháte sami, víte přesně, z čeho se skládá a také jak je starý. U komerčních substrátů většinou neznáte přesné složení, původ jednotlivých ingrediencí, ani to, jak dlouho leží zemina v pytli.

Pokud se vám nechce si substrát vyrábět, můžete si jej pořídit v Zahradě na niti. Namíchaný je přesně podle receptu výše a obsahuje i hnojivo. Jeden litr pořídíte za 30 Kč. Kromě substrátu na pokojovky zde můžete sehnat i substrát na sukulenty.

„Při domácí výrobě si můžete být jistí, že svým rostlinám dopřáváte jen to nejlepší. Dodejte jim dostatek živin a pak už se jen těšte z toho, jak se mají k světu,” doporučuje Lenka Hrubá.