Společnost Dyson v roce 2022 uvede na trh sluchátka poskytující čistý vzduch a čistý zvuk

Jake Dyson dnes představil sluchátka čistící vzduch Dyson Zone™, která jsou prvním počinem společnosti Dyson v oblasti nositelných technologií. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že vzhledem k rostoucímu počtu obyvatel ve městech dýchá 9 z 10 lidí na světě vzduch, jehož znečištění překračuje stanovené limity WHO[1]. Předpokládá se, že více než 100 milionů lidí, tedy přibližně 20 % evropské populace, je dlouhodobě vystaveno hluku, který překračuje doporučené hodnoty WHO[2].

Jake Dyson, hlavní inženýr projektu, uvedl: „Dyson Zone čistí vzduch, který dýcháte na cestách. A na rozdíl od obličejových masek dodává pomocí vysoce výkonných filtrů a dvou miniaturních vzduchových čerpadel proud čerstvého vzduchu, aniž by došlo ke kontaktu s obličejem. Jsme nadšení, že po šesti letech vývoje můžeme nabídnout čistý vzduch a čistý zvuk kdekoli.”

Sluchátka čistící vzduch Dyson Zone™ jsou výsledkem 30 let zkušeností společnosti Dyson v oblasti technologií proudění vzduchu, filtrace a motorů a hlubokých znalostí kvality vzduchu v interiéru a exteriéru. Kompresory v každém sluchátku nasávají vzduch přes dvouvrstvé filtry. Zachytí 99 % ultrajemných částic od velikosti 0,1 mikronu, například alergeny a brzdový prach, průmyslové spalování a nečistoty ze staveb. Vrstva uhlíku obohacená draslíkem zachycuje plynné škodliviny, jakými jsou oxid dusičitý, oxid siřičitý a ozon. Bezkontaktní vzduchová clona pro přívod vzduchu vede dva proudy vyčištěného vzduchu k nosu a ústům a je navržena speciálně pro použití venku a při bočním větru. Sluchátka Dyson Zone™ poskytují plný zvuk a úlevu od nežádoucího městského hluku díky aktivnímu tlumení hluku (ANC), nízkému zkreslení a neutrální frekvenční odezvě, aby věrně reprodukovala zvuk nebo hudbu.

Dyson Zone™ lze používat ve 3 režimech ANC: Izolace (nejvyšší úroveň aktivního tlumení hluku), Konverzace (automatické vypnutí čištění sklopením clony) a Transparence (umožní vnímat okolí). Dále má přístroj 4 režimy čištění vzduchu pro různé úrovně námahy (nízký, střední, vysoký a Auto, který přepíná automaticky rychlost čištění podle potřeby) a 4 formáty: kombinované čištění vzduchu, přehrávání zvuku a ANC, zařízení lze ale používat i pouze pro přehrávání zvuku. Součástí balení je také přídavný díl pro případy nutnosti zakrytí dýchacích cest na veřejných místech, anebo přídavný kryt obličeje FFP2.

Sluchátka čistící vzduch Dyson Zone™ budou k dispozici v prodejnách Dyson Demo Stores i online www.dyson.cz v roce 2023. Úplná produktová specifikace a další podrobnosti o dostupnosti budou oznámeny v následujících měsících. Další informace naleznete v Dyson Newsroomu nebo na webové stránce produktu Dyson Zone™.

[1] https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1

[2] https://www.eea.europa.eu/articles/noise-pollution-is-a-major