Jak přistupovat k detoxu a jak by měl probíhat?

  1. Co si představit pod detoxem?

Detox je jednoduše očistná kúra, kdy se naše tělo zbavuje toxických látek a jedovatých zplodin, které našemu organismu škodí. Toxiny se do našeho těla dostávají nejen prostřednictvím stravy, ale i z vnějšího prostředí.  Mezi takové škodliviny patří chemicky zpracované potraviny (polotovary), cigaretový kouř, výfuky, chemické kosmetické prostředky, hormony, nebo také nedostatek spánku, pohybu a stres.

  1. Má detox nějaká konkrétní pravidla, jak by měl vypadat?

Detox bychom si měli dopřát minimálně dvakrát (spíše čtyřikrát) ročně. Ideální je začít hned v lednu, v zimě totiž dochází k největšímu zaplavování organismu toxiny, které oslabují organismus. Chybí nám dostatek pohybu a slunce. Tím trpí i naše pokožka, která je v zimním období velmi citlivá na změny teplot a rychle se vysušuje. S detoxem začněte pomalu, jezte do polosyta, vyhýbejte se těžkým pokrmům a konzumujte lehkou a lehce stravitelnou stravu. Ze svého jídelníčku vyšktněte živočišné bílkoviny, pšenici, cukr, alkohol, a kofein. Konzumujte hodně zeleniny a ovoce nebo šťávy, ořechy a rostlinné kvalitní oleje a ryby. Tím usnadníte tělu přepnutí do dalšího módu.

Dbát bychom měli na pitný režim, hydratace je důležitá stejně jako omezení toxických potravin a nápojů včetně alkoholu. Měli bychom se vyvarovat i cukru, který je často dáván do souvislosti se záněty v těle, kromě jiného má negativní vliv na zdravý vzhled naší pokožky i tvorbu vrásek. V rámci detoxu bychom měli začlenit pravidelný pohyb v podobě dlouhých procházek (ne kardio). Blahodárná je určitě sauna a masáže, kdy z těla máme šanci vyplavit škodliviny.

  1. V čem spočívá největší účinek detoxu?

Očistná kúra posílí imunitu našeho těla, pročistí játra a další orgány. Odměnou bude i zbavení se únavy, chronických nemocí, kožních či gynekologických problémů, migrén či bolesti hlavy. Podpoříme významně metabolismus i nervový systém a našemu tělu dodáme obrovskou úlevu, kterou následně pocítíte.

  1. Jak dlouho by měl trvat?

Minimálně dva týdny nepřetržitě, já osobně bych doporučovala opakovat 4x ročně. Pokud detox zvolí někdo jen dvakrát ročně, kúra by měla trvat určitě jeden měsíc.

  1. Jaké bývají nejčastější chyby?

Mezi časté chyby patří hladovění, které často lidi zaměňují s detoxem a jehož výsledkem může být dlouhotrvající bolesti hlavy, nevolnost a únava. Taky byste neměli vsadit na bylinky či metody, mnohé z nich mají mít neblahé vedlejší účinky a mohou spíše uškodit. Pokud se chcete pustit do řádného detoxu, je lépe jej praktikovat pod vedením odborníka, laický přístup a neznalost může být v tomto případě na škodu.

  1. Co je to nejdůležitější, co by si lidé, vrhající se do detoxu, měli pamatovat?

Cílem detoxu není zhubnout, ale očistit organismus, to je hlavní cíl a ten bychom měli mít na paměti. Pokud chceme absolvovat detoxikační kúru, měli bychom být připraveni dodržet ji určitý čas, aby měla smysl a výsledek. Ideální je napsat si plán dne či týdne, který budeme dodržovat bez výjimek. Detox je o zbavení se toxinů, takže bychom se měli vyhnout všemu obsahující chemii nejenom v potravinách, ale i v kosmetických produktech.

  1. Je vhodný pro všechny, měli by ho všichni absolvovat?

Detoxikačních metod je celá řada, z nich ale výrazná část není aplikovatelná pro každého. Příkladem je detox založený na zeleninových a ovocných šťávách, které rozhodně nejsou vhodné pro osoby se srdečními chorobami, diabetem a podváhou, pro děti a lidi s žaludečními problémy nebo seniory nebo těhotné ženy. Pokud trpíme určitou chorobou, detox bychom měli prodiskutovat se odborným lékařem. 

  1. Pokud někomu není princip detoxu příjemný, může se mu vyhnout v podobě důsledného dodržování životosprávy po celý rok, nebo nějakým jiným způsobem?

Pokud se snažíme v průběhu roku dodržovat správnou životosprávu, mít pravidelně pohyb a vyhýbáme se chemii, není nutné sahat po razantnějších metodách. Stačí začlenit malou změnu, která bude i pro náš organismus přínosem a přinese úlevu a posílení naší imunity.

Na otázky odpovídala Ivana Bednářová Častvajová, BA, odborná garantka sekce Zdraví na ZOOTu

Vystudovala Anglo-American University a celý život se věnuje zdravému životnímu stylu a stravování. Je autorkou projektu Pestrá strava zaměřeného na školy a domovy pro seniory (pestrastrava.cz), kdy pomocí nutričních kolegyň učí děti a seniory po celé republice se zdravě stravovat. Zabývá se certifikací potravin a doplňků stravy bez zbytečné chemie (stravabezchemie.cz). Logo CEFF tak najdete na potravinách a doplňcích stravy, které prokážou absenci zbytečné chemie.  V roce 2020 se stala odbornou garantkou nově vznikající sekce Zdraví na e-shopu ZOOT.