Nedostatek vody v těle má negativní vliv na náš zdravotní stav!

Čím mladší je dítě, tím větší podíl vody tvoří jeho tělo, takže když se narodíme, voda tvoří 75–80 % z naší celkové tělesné hmotnosti. Tělo dospělého člověka pak tvoří už „jen“ 60 % vody. Její nedostatečný přísun vede k dehydrataci a často i k rozvratu nejen minerálního spektra.

Příčiny dehydratace mohou být různé, často vzniká v důsledku namáhavého fyzického výkonu, při horečce, průjmech, zvracení, pobytu v horkém prostředí či na přímém slunci, ale způsobit ji mohou i léky na odvodnění (diuretika). Velmi náchylní k dehydrataci jsou lidé s cukrovkou, křehcí senioři a malé děti. Za závažný stav považujeme, pokud člověk ztratí tekutiny odpovídající čtyřem procentům jeho tělesné hmotnosti, na což upozorňuje suchá a napjatá kůže, nápadnější a ostřejší obličejové rysy.

Lehčí formu dehydratace signalizuje: bolest hlavy, tmavší moč, které je také menší množství, únava, lepící se rty, bílý povlak na jazyku a suchá ústa.

Závažnější formu dehydratace signalizuje: celková slabost, nevolnost, snížené vylučování moči, čímž se hromadí odpadové dusíkaté látky v krvi, ta se zahušťuje a dochází k otravě organismu, ke snížení krevního tlaku, snižuje se zásobování těla kyslíkem, dostavují se poruchy vědomí (zmatení, mdloby) až šok a může dojít i k selhání ledvin.

Lehčí formu zvládnete i mimo zdravotnické zařízení. Ihned musíme podat postiženému tekutiny, vhodná je voda či naředěná nesycená minerálka. Nevhodné jsou nápoje s kofeinem, které jsou močopudné, nepodávejte ani sladké a sycené nápoje, mléko, kakao, silný černý nebo zelený čaj a v žádném případě nepodávejte alkohol. V těžkých případech dehydratace tekutiny raději podávejte po doušcích a delší dobu. Je vhodné vyhledat odbornou pomoc, protože je pravděpodobné, že bude nutné podat tekutiny nitrožilně.

Prevence dehydratace, pokud ji nezpůsobuje jiné onemocnění, je dodržování pitného režimu, obzvláště když jsme vystavení vysokým teplotám a zvýšené fyzické zátěži. Nezapomínejme ani na to, že žízeň je prvním varovným signálem, že máte zvýšit pitný režim, ale při dehydrataci už pocit žízně není!

Dospělý člověk by měl denně vypít přibližně půl litru vody na každých 15 kilogramů své hmotnosti. Snižuje tak riziko infekce močových cest, předchází vzniku ledvinových a močových kamenů, onemocnění srdce a cév.