Velké poděkování zdravotníkům nejen od známých tváří!

Na poděkování zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách slova díků nestačí. Zvláště v dnešní době si lidé neuvědomují, jak je tato práce důležitá a vyčerpávající. Charitativní projekt Anděl mezi zdravotníky se ale také snaží zviditelnit osobnosti, které ve zdravotnictví a sociálních službách pracují. Náročnost tohoto povolání si uvědomují i známé osobnosti, které se s finalisty postavily před fotoaparát fotografa Jiřího Hermana ml. a nechaly tak vzniknout kalendáři Anděl mezi zdravotníky.

Náročnosti práce zdravotníků a pečovatelů si je vědoma také dcera prezidenta republiky Kateřina Zemanová. „Vzhledem k tomu, že jsem patronkou soutěže Anděl mezi zdravotníky již podruhé, tak jsem na focení kalendáře s panem primářem Tomášem Mičou kývla. Nikdy jsem žádný kalendář nefotila a moc jsem si to užila. Děkuji všem zdravotníkům za jejich práci, velmi si jich vážím.“

Poděkování přidal také epidemiolog Roman Prymula. „Pro mě to bylo nezvyklé, abych se fotil takhle profesionálně, ale bylo to skvělé i díky studentce, se kterou jsme se fotili. Rád jsem podpořil dobrou věc a byla to pro mě nová zkušenost. Děkuji všem zdravotníkům v dnešní nelehké době.“

Ředitel projektu Anděl mezi zdravotníky David Novotný je rád, že může tímto projektem poděkovat všem, kteří svojí prací pomáhají druhým. „Jsem rád, že zdravotníky a známé osobnosti Anděl mezi zdravotníky baví. Už mi začínají chodit přihlášky do třetího ročníku a opět se mohou hlásit pracovníci ze zdravotnictví a sociálních služeb, medici, lékárníci. Už to vidím, výběr finalistů bude opět hodně těžký, protože bych nejraději ocenil všechny, kdo ve zdravotnictví a sociálních službách pracují.“

A kdo všechno se nechal nafotit ? Veronika Gajerová, Jitka Boho, Peter Pecha, Michaela Nosková, Natálka Grossová, Zuzana Bubílková, Jiří Krampol, Roman Prymula, Kateřina Zemanová, Michaela Dolinová, Marián Vojtko, Radim Flender, Felix Slováček ml..

 

Všem zdravotníkům vzkazují DĚKUJEME VÁM !!

 

1/ Jana Pruknerová, 38 let, Nemocnice Jihlava, staniční sestra na JIP.

Jana Pruknerová pracuje jako staniční sestra 3 roky. Nejdříve začínala na lůžkovém oddělení interny a po mateřské dovolené přešla na JIP. Vždycky chtěla být zdravotní sestrou, je to pro ni povolání, které má smysl. Zdravotnictví mají v rodině, maminka byla ošetřovatelka, jedna teta sálová sestra a další dvě zdravotní sestřičky. Jana Pruknerová je maminkou desetileté Barborky a osmiletého Jardy. Hodně času jí zabírá práce, zvláště v době covidu to bylo náročné, ale když to jde, vyrazí s rodinou do přírody na výlety, ráda čte, ráda se setkává s přáteli.

2/ Tereza Fibingerová, 42 let, Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha, staniční sestra na centrálních odběrech a příjmu materiálu.

Tereza Fibingerová je zdravotní sestra, 10 let pracovala na neurochirurgickém JIPu. Pak si Jana Fibingerová prošla onkologickým onemocnění, hledala něco klidnějšího a začala dělat odběry krve, posléze vedla oddělení centrálního odběru krve a materiálu. Po vypuknutí covidu se stala vedoucí odběrových center. Terezu Fibingerovou do soutěže Anděl mezi zdravotníky delegovalo vedení nemocnice. Bylo to pro ni příjemné překvapení a bere to jako ocenění své práce. Ze svého působení v soutěži se těší, není trémistka. Ve volném čase se věnuje dětem, rodině, zahradě. Začala též studovat manažerský kurz. Rodina je její největší opora.

3/ Nikol Lepšová, 28 let, Královéhradecká lékárna v Náchodě, lékárnice.

Síť lékáren, kde Nikol Lepšová pracuje, patří mezi sponzory projektu Anděl mezi zdravotníky a právě vedení a kolegyně ji do soutěže přihlásili. Práce v lékárně byla náročná hlavně v začátcích pandemie, kdy byl nedostatek ochranných prostředků. To trávila celé dny v lékárně, míchala desinfekce a starala se o klienty. Ke studiu farmacie přivedla Nikol Lepšovou láska k chemii, a proto po gymnáziu byla farmacie jasná volba. S manželem rádi sportují, jsou vyznavači běhu a turistiky. Účast v projektu Anděl mezi zdravotníky je pro Nikol Lepšovu velká výzva, protože je trémistka, ale zase je ráda, že se mohla setkat se zdravotníky z jiných oborů a předat si zkušenosti.

4/ Vladimíra Kočica, 43 let, Schrothovy léčebné lázně Dolní Lipová, fyzioterapeutka.

Maminka Vladimíry Kočicy je zdravotní sestra a povolání se zalíbilo i její dceři. Jako další obor si Vladimíra zvolila fyzioterapii. Do Dolní Lipové se přistěhovala a ve Schrothových lázních působní před dvacet let. Do soutěže ji nominovalo vedení a kolegyně. Byla potěšena, že jí okolí věří, na druhou stranu nebylo jednoduché se teď, v sezóně, uvolnit z práce. Vladimíra Kočica má dva syny, hodně času jí zabere péče o rodinu a domácnost. Ve volných chvílích pak s manželem rádi vyrazí do přírody, ať pěšky nebo na kole.

5/ 3. Anděl mezi zdravotníky Vladimíra Svědínková, 52 let, Alzheimercentrum Průhonice, pečovatelka.

Do soutěže Vladimíru Svědínkovu do projektu Anděl mezi zdravotníky delegovala paní ředitelka a vrchní sestra. Jejich rozhodnutí, po počátečních rozpacích, nelituje. V oboru pečovatelka pracuje tři roky, předtím pracovala v lékárně. Práce Vladimíru Svědínkovou baví, jinak by jí nedělala. Práce pečovatelky v Alzheimercentru je náročná na psychiku a trpělivost, proto si Vladimíra nejlépe odpočine na procházkách se psem. Tam nikdo nemluví a nikdo po ní nic nechce.

6/ Tomáš Miča, 52 let, EUC Klinika a.s. Zlín, primář interního oddělení, interních provozů.

Tomáš Miča je původním povoláním internista, dnes především gastroenterolog. Už ani neví, co ho přivedlo  medicíně, ale studovat lékařství se mu zdálo smysluplné. Chtěl dělat velký obor, internu, což se mu povedlo. Pak tehdy na jeho pracovišti neměli gastroenterologa a vybrali Tomáše Miču. Na gastroenterologii ho lákalo, že je to obor na rozhraní instrumentální medicíny a interny. Oboru se věnuje už před dvacet let a neměnil by.

7/ 2. Anděl mezi zdravotníky Jana Farkačová, 74 let, Všeobecná fakultní nemocnice, zdravotní laborant.

Jana Farkačová pracuje v oboru 54 let. Tvrdí, že v rodině měli při narození laboratorní sudičky, protože sestra je také zdravotní laborant a nyní se na studium zdravotního laboranta chystá i vnuk. Přes dvacet let dělala Jana Farkačová vrchní laborantku v Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky, nyní už je „emeritní vrchní“ a může si práci vybírat. Nejvíc ji baví laboratoře a výuka. Učí budoucí laboranty a také studenty z biomedicínského inženýrství. Momentálně připravuje přednášku o dvojí kvalitě potravin. Velkým koníčkem Jany Farkačové je četba a cestování. S Českou asociací sester procestovala celou Evropu, nejenom jako turista, ale také jezdila za vzděláním do jiných laboratoří. Hodně času věnuje chalupě.

8/ Jana Dušánková, 49 let, Masarykova nemocnice Ústí nad Labem, lékařka na onkologickém oddělení.

Janu Dušánkovou přivedla k medicíně láska. Aby šla s tehdejším svým klukem na stejnou vysokou školu, dala si přihlášku na medicínu. Pak ji to chytlo, víc než přítele. Ve čtvrtém ročníku byla na stáži na onkologii a tam se Jana Dušánková rozhodla. Líbilo se jí, že je to obor, který se věnuje člověku od hlavy až k patě, je tam také hodně velký podíl psychologie. Během praxe se dostala k oboru paliativní léčba. Jana Dušánková je vdaná, má dva skoro dospělé syny, manžel je učitel. Od své psychicky náročné práce si nejlépe odpočine v přírodě. Ráda běhá, jezdí na kole, cestuje, vrhla se na péči o zahradu.

9/ Radka Sajfridová, 52 let, Městské středisko sociálních služeb Marie Náchod, pečovatelka.

Radka Sajfridová pracuje jako pečovatelka už 23 let. Po mateřské dovolené, se nechtěla vracet k původní profesi dámské krejčové a nastoupila jako ošetřovatelka, sanitářka a nyní je oficiální název její profese pracovník přímo obslužné péče. V její práci důležitá nejen péče o fyzickou stránku klienta, ale i o psychickou. Po tolika letech v oboru umí Radka Sajfridová s lidmi vycházet. O soutěži Anděl mezi zdravotníky jako náchodská obyvatelka věděla a je zvědavá, jak bude finále v Náchodě probíhat. Nejvíc radosti přináší Radce Sajfridové její vnuk, kterému věnuje hodně volného času. Také pomáhá nemocným dětem na facebookém bazárku Smajlík dětem.

10/ Dita Jetýlková, 49 let, Fakultní nemocnice Bulovka, vrchní sestra pneumologie 3. LF UK.

 Dita Jetýlková vždycky chtěla být zdravotní sestřičkou a její přání se jí beze zbytku splnilo. Začínala po škole jako sestra na ARU, pak na JIPu na hrudní chirurgii a po jejím zrušení patří pod pneumologii. Pracovat ve zdravotnictví vydržela i díky tomu, že si práci domů nenosí. Náročnou práci zdravotní sestry se Ditě Jetýlkové evidentně podařilo s rodinným životem skloubit, protože je přes třicet vdaná a s manželem má tři dospělé děti. Má ráda turistiku, pohyb, čte a ze všeho je nejraději, když se sejde rodina dohromady.

11/ Regina Kondělková, 28 let, student 2. Lékařské fakulty Karlovy Univerzity, 5. ročník.

Původně chtěla Regina Kondělková studovat veterinu, ale pak se přiklonila k medicíně. Studuje všeobecné lékařství, ale už dneska ví, že se zaměří na soudní lékařství. Tento obor ji zajímá a láká svou rozmanitostí. Přestože je studium hodně náročné, neměnila by. Regina pracovala v první vlně i v druhé vlně na covidu a příběh jedné pacienty a její vnučky rozhodl, že jí fakultní senát nominoval do projektu Anděl mezi zdravotníky. Regina Kondělková se dlouhá léta se věnovala amatérskému divadlu a pokud čas dovolí, ráda do divadla zajde i jako divák. Miluje četbu a cestování.

12/ Vítěz Anděl mezi zdravotníky - Patrice Awonseba Baba Musah, 35 let, Ústav pro péči o matku a dítě, lékař.

Patrice Awonseba Baba Musah pochází s Ghany. V roce 2005 dostal stipendium na studium v Čechách a chtěl se stát původně patologem. Ale pak při stáži viděl porod, podlehl zázraku zrození a vybral si obor porodnictví a gynekologie. „Doktor z Afriky“ v Čechách zakotvil, rodinu ale ještě nemá, prý se pořád hledá ta pravá. Dvě sestry jsou porodní asistentky v Ghaně a třetí studovala finance. Do projektu Anděl mezi zdravotníky Patrice Awonseba Baba Musah delegovalo vedení ústavu. Byl hodně překvapený. Velkým koníčkem je fotbal, pak také zajde do posilovny, na procházku, se známými na pivo. Hodně času věnuje odborným článkům a dalšímu vzdělávání a kvli jazyku čte české knihy. Přiznal, že zapomíná rodný jazyk. Když mluví s maminkou, míchá češtinu, angličtinu a rodné nářečí. Doufá, že se letos podívá domů do Afriky. Kvůli covidu se tam dva roky nedostal. Patrice Awonseba Baba Musah rád poznává krásy České republiky.