Pavlínka Gardianová vede DIALOG s Daliborem Šípkem

Chvalský zámek hostí výstavu podkrkonošské malířky Pavlíny Gardianové, která nese název DIALOG. Ten se ve své podstatě odehrává mezi dvěma autory, ale i v jejich nitru. Vernisáž proběhla již v sobotu 4. září 2021, ale vy můžete poutavou výstavu obrazů a objektů ze skla z dílny Dalibora Šípka navštívit až do konce měsíce října 2021.

Dlouho očekávanou výstavu něžné surrealistky Pavlíny Gardianové a Dalibora Šípka uvedl kurátor Ondřej Sedláček na romantickém místě Chvalského zámku, kterým je beze sporu nádvoří. Jde o první společnou výstavu umělců po nechtěné, pandemické, společenské izolaci a odmlce.

Je jen málo akcí, které jdou za touto křehkou umělkyní, které by nenavštívil a svojí přítomností nepoctil doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina CSc. Vyjádřil radost nad tím, že se oslabuje koronavirové šílenství a byl velice potěšen, že se po delším čase opět můžeme kochat zajímavými díly Pavlíny Gardianové. „Naše skvělá něžná surrealistka  předkládá obrazy, které zaujmou a potěší. Objevil jsem tam i prvky zajímavě secesní. Také kouzelník ve skle Šípek nezklamal a svými zajímavými objekty ozdobil vyhlášený umělecký dialog. Jsem rád, že jsem se mohl podílet na zahájení této výstavy, která nepochybně  obohatí  zámecký objekt v Horních Počernicích," zaznělo z úst pana docenta.

Potěšena výstavou byla  i ředitelka zámku Růžena Beránková: „Pavlína Gardianová s Daliborem Šípkem vytvořili v galerii Chvalského zámku křehkou a poetickou prezentaci svých autorských děl. Za prosklenými arkádami renesančního nádvoří propojili snové tvary skleněných objektů a půvabné ženské akty. Vytvořili tak expozici překypující něhou a jemnou krásou, kterou stojí za to navštívit,“ pronesla s obdivem.

Výstavu s názvem DIALOG vysvětlili oba autoři ve shodě, že jde o dialog jejich tvorby. Díla se vzájemně doplňují a k sobě ladí, to totiž vnímá každý, tento tok umění nelze přehlédnout. Malířka však pozvedla především důležitost vzájemného lidského dialogu, což by mělo být inspirující pro každého z nás.

Více informací o Chvalském zámku v Praze 9 – Horních Počernicích naleznete na: www.chvalskyzamek.cz,