Oslavte svátek rumu, připadá na 16. srpna

Mezinárodní den rumu připadá na 16. srpna. Tento den slaví milovníci rumů po celém světě a připomínají si historii svého oblíbeného moku, svátek sice v Česku není tolik známý, ale to nebrání zavedení tradice u kohokoli z vás. Navštivte rumovou degustaci, rumový bar či uspořádejte domácí rumovou party s přáteli. Slavte i vy s těmi nejlepšími třtinovými destiláty z celého světa. Dovolíme si trochu udělat neznalým jasno, co je rum, jak je to s rumy,  a jaké například u nás bez potíží seženete.

Za přesné místo zrodu cukrové třtiny se odhaduje Nová Guinea, potažmo jihovýchodní část Asie. Dohledáme i stopy pěstování cukrové třtiny v Indii a Číně, kde už tenkrát místní obyvatelé využívali šťávu z této plodiny jako sladidlo. Do Karibiku se cukrová třtina dostává na přelomu 15. a 16. století a rychle se stává součástí zdejšího zemědělství. Důkazy o výrobě rumu v Karibiku máme však teprve ze 17. století, s ní začali kolonizátoři z řad Španělů, Francouzů, Portugalců a hlavně Britů. Právě země britské koruny, Jamajka a Barbados, patřily v tomto období k nejvýznamnějším pěstitelům cukrové třtiny a zároveň výrobcům rumu. Zdejší klima neumožnilo pěstování vína a obilí, tedy surovin, které se běžně na výrobu alkoholických nápojů používaly. Uchytila se zde ale cukrová třtina, kterou zdejší obyvatelé začali k výrobě alkoholu používat. Brzy se stal rum velmi oblíbený, a to nejen pro své alkoholické účinky, ale zejména pro obchod.

Jméno získal rum pravděpodobně z latinského názvu pro cukrovou třtinu, tedy „sacharum officinarum“, někteří odborníci ale tvrdí, že pojmenování pochází z jiného slova. Teorií je opravdu celá řada a těžko už dnes dohledáme, kde se ukrývá pravda. Ať už byl zdroj inspirace pro výraz rum vzat kdekoliv, víme, že poprvé byl oficiálně použit na ostrově Barbados kolem roku 1650.

Pokud hledáte inspiraci, jak strávit Mezinárodní den rumu, a nemáte chuť na návštěvu rumové degustace či baru, uspořádejte si s kamarády rumový degustační večírek u vás doma. Třeba ve stylu „To nejlepší ze světa rumu“. Na vaše světové degustační menu se skvěle hodí české prvorepublikové rumy Božkov Republica, kubánské Legendario Elixir de Cuba, venezuelské Pampero Aniversario, karibský Captain Morgan Spiced Gold či panamské Abuelo Anejo 12, nebo oblíbená guatemalská Zacapa. Tak nachystejte skleničky a vychutnejte si tento výjimečný den plnými doušky!

Abuelo Anejo 12

Abuelo Anejo 12 je panamský dvanáctiletý destilát z cukrové třtiny. Po destilaci zraje v dubových sudech po whisky. Vyniká svou jemnou a komplexní chutí s tóny karamelu a ovoce. Na první pohled vás zaujme svou jasně jantarovou barvou.

Objem: 0,7l

Obsah: 40 %

Doporučená cena: 839 Kč

Legendario Elixir de Cuba

Legendario Elixir de Cuba je celosvětově oblíbený rumový elixír pocházející z Kuby. Vyrábí se ze směsi kvalitních kubánských rumů, které zrály 7 let v sudech z dubového dřeva. Ve směsi rumů se macerují prvotřídní rozinky, jejichž šťáva propůjčuje Elixiru charakteristicky sladkou rozinkovou chuť. Elixir de Cuba vyniká komplexní a lahodnou chutí s tóny pomeranče a karamelu.

Objem: 0,7l

Obsah: 34 %

Doporučená cena: 469 Kč

Božkov Republica Exclusive

Božkov Republica Exclusive je jedinečný blend z vysoce kvalitních osmiletých rumů z Dominikánské republiky, Nikaraguy, Barbadosu a Jamajky. Prochází velmi pečlivým výrobním procesem, který byl inspirován prvorepublikovými hodnotami – elegancí, pečlivostí a řemeslností. Odráží v sobě pravé dědictví první republiky. Na první doušek vás zaujme především svou bohatou chutí s tóny vanilky, oříšků a sušeného ovoce.

Objem: 0,7l

Obsah alkoholu: 38 %

Doporučená cena: 339,90 Kč

Ron Zacapa Centenario 23y

Zacapa je ikonický solera rum z guatemalské palírny Zacapa. Vyrábí se destilací z cukrové třtiny v nadmořské výšce 2300 metrů. Po destilaci se staří v sudech po bourbonu a sherry, díky čemuž získává svou charakteristickou tmavě mahagonovou barvu s čokoládovou a kořeněnou chutí.

Objem: 0,7l

Obsah alkoholu: 40%

Doporučená cena: 1379 Kč

Captain Morgan Spiced Gold

Captain Morgan Spiced Gold zraje v sudech z dubového dřeva, které rumu propůjčují zemitost. Již po prvním napití ucítíte dokonale vyladěný chuťový profil s tóny vanilky, sušeného ovoce, cukru a koření. Nejlépe si ho vychutnáte samotný nebo v kombinaci s colou a kouskem čerstvé limetky.

Objem: 1 l

Obsah: 35 %

Doporučená cena: 399 Kč

Pampero Aniversario

Pampero Aniversario je výjimečný rum, který vznikl k příležitosti výročí značky Pampero. Jedná se o blend z prvotřídních venezuelských rumů, který se nejprve třikrát destiluje a poté zraje v dubových sudech po whisky a sherry, které Pamperu propůjčují bohaté aroma. Vyniká svou komplexní chutí s tóny kávy, tabáku, vanilky, karamelu a sušeného ovoce.

Objem: 0,7 l

Obsah: 40 %

Doporučená cena: 599 Kč