Jak vybrat letní povlečení, aby se vám spalo jako na dovolené?

Na dovolené se nám většinou spí krásně. Samozřejmě je to hlavně proto, že na chvíli zapomeneme na stres každodenního života. Přesto si atmosféru dovolené ve své ložnici můžete přiblížit alespoň novým povlečením s letními motivy od písecké firmy Kvalitex. Její zakladatel a odborník na textil Josef Handrejch zároveň radí, jaké materiály ložního prádla vám v létě zajistí nejlepší spánek.

Jako v džungli. Motivy tropických rostlin nadchnou milovníky opravdové exotiky i aktuálního trendu „urban jungle” neboli městské džungle.

Univerzální bavlna

Univerzální rada zní: lůžkoviny, které přijdou do přímého kontaktu s pokožkou, by měly být převážně z přírodních materiálů. „100% Bavlna dobře saje a je prodyšná, dnešní bavlněné materiály se navíc vyrábějí z jemnějších přízí a jsou tak velmi příjemné na omak,” vysvětluje Josef Handrejch.

Etnické motivy vzdálených kultur vás možná ve snech přenesou do Aztécké říše nebo na marocký súk.

Bavlněný satén

I bavlna má různé úpravy, na léto odborník doporučuje ložní povlečení z bavlněného saténu. „Jeho omak se přibližuje až k hedvábnému díky použití velmi jemných přízí. Ideální gramáž tkaniny je u letního povlečení 110 g/m2. Nesmíme zapomenout ani na prostěradla, pro horké letní noci jsou nejvhodnější ta z jersey pleteniny nebo opět z bavlněného saténu,“ doporučuje Josef Handrejch.

Jako u moře. Modrá dokáže pocitově ochladit a bude vám připomínat uklidňující barvu oceánu.

Správná péče zachová vlastnosti vašeho povlečení a prodlouží jeho životnost. Mějte na paměti, že pro zničení roztočů a bakterií je důležité povlečení prát na 60 °C a s kvalitním pracím práškem. Povlečení je možné i sušit v sušičce, pozor však na přesušení, které prádlu neprospívá. Raději zvolte delší program s nižší teplotou sušení. Vynechat můžete i žehlení.