Nejdřív postýlka, pak houpací křesílko. Pokoj pro děti zařizujte chytře a radostně

Příchod miminka znamená i přestavbu stávajícího bydlení: do bytu se brzy nastěhuje i první dětská postýlka doprovázená přebalovacím pultem. Jenže jak děťátko roste, potřebuje další nábytek: něco šikovného na sezení, na hračky a oblečení a velmi brzy i větší postel. Jak zařídit pokojíček chytře, s ohledem na udržitelný rozvoj a tak, aby děti rozvíjel a dělal jim radost, radí Šárka Richtrová ze studia Viabel. S návrhy pokojíčků podle životního stylu rodiny a s respektem k temperamentu a osobnosti dítěte přišli jako první u nás a specializují se na ně už 15 let.

Hotový pokojíček na klíč? Ano, když jde přestavět

„Někdo je nejraději, když mu celý pokojíček nebo koutek určený pro dítě nakreslí, zařídí a nainstalují odborníci, kteří ho pak pomocí dětských tapet, měkkých koberečků, něžných záclonek a dalších krásných doplňků dotáhnou k naprosté dokonalosti. To bývá nejlepší řešení zejména v případě, kdy chcete ušetřit svůj čas a někdy i nervy. Nebo když si s prostorem nevíte dobře rady,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, kde rodičům často poskytují právě takto kompletní servis. „V pokojíčku malém nebo i moc velkém, s různými výklenky nebo zkoseným stropem totiž právě profesionální návrháři mohou přijít s originálním řešením, které laika většinou nenapadne. Ať je ale prostor jakýkoli, u nás ve studiu vždycky dbáme na to, aby pokojík fungoval, dělal radost dětem i jejich rodičům a časem ho šlo zároveň jednoduše doplnit a přestavět,“ upozorňuje Richtrová.

K radosti postupnými krůčky

„Mnoho rodičů chce ale bydlení svému milovanému děťátku zařídit postupně,“ pokračuje Šárka Richtrová. „Ti by měli vybrat už první nábytek tak, aby k němu mohli časem přidávat další kusy ve stejném stylu. Krásný a také výborně vymyšlený je třeba noblesní nábytek dánské značky Oliver Furniture: řemeslně perfektně zpracovaný, s mnoha chic detaily a ze dřeva z evropských lesů je právě on jasným favoritem mnoha maminek a tatínků, kteří si k nám přijdou pro to první a nejdůležitější – postýlku pro miminko. Když zjistí, že postýlka Mini+ je nejen moc hezká, ale mohou z ní časem snadno sestavit stejně pěknou postýlku pro batole, elegantní lůžko mladší školní dítě, a nakonec z ní vykouzlit zvýšenou postel se schůdky, pod níž si děti mohou hrát, většinou už neváhají, “ uvádí Šárka Richtrová. Dánskou postýlku pro svou dceru Medu si u ní nedávno pořídila například modelka Renata Langmannová a spinká v ní i chlapeček Nicolas Zorky a Míry Hejdových.

V houpátku jako v maminčině náručí

Kolekci nabízí Viabel v minimalistickém bílém provedení nebo ve verzi se skandinávským nádechem, kombinující bílou se světlým dřevem. K ikonické postýlce MiniPlus přibyla nedávno i menší postel pro miminko na kolečkách využitelná později coby malá roztomilá pohovka. A teď kolekci Oliver Furniture doplnilo ještě něžné houpací lehátko. „Přesně takové křesílko děti v pokojíčku baví a dává jim pocit, že je pokojík je opravdu jejich: vždyť kdo z nás, i když jsme už dávno velcí, by se občas nechtěl nechat jemně ukolébat?“, usmívá se Šárka Richtrová.

Jaký nábytek a kdy dítě v pokojíčku potřebuje? Radí Šárka Richtrová, specialistka na bydlení pro děti ze studia Viabel

0-1 rok

Postýlka pro miminko, přebalovací pult, komodu na oblečení a první hračky. Polici nebo skříňku na věci potřebné k přebalování. Pokud má děťátko už vlastní pokoj, je dobré myslet i na lůžko, kde si může zdřímnout nebo i přespat jeden z rodičů.

Náš tip: Dánská postýlka Mini+, která roste spolu s dítětem až do školního věku. A k ní ve stejném designu i komoda s odnímatelným přebalovacím pultem, vysouvacími věšáčky a šikovným textilním vakem.

1-2 roky

Postýlka se snímatelnými bočnicemi, z níž dítě samo bezpečně vyleze. Skříň na oblečení a hračky, které rychle přibývají, je už nutností, v pokojíčku se objevuje první knihovnička. Dítě se pohybuje nízko u země, v pokojíčku je proto dobré mít i šikovné sezení pro dospělého, který je nejoblíbenějším parťákem do hry.

Náš tip: Malý lezec a průzkumník ocení ručně tkaný a barvený koberec z biobavlny. Plasticky vystupující vzory lákají ke hře a koberec lze vyprat pračce.

2-5 let

Přibývá první stolek s malou židličkou určený na kreslení, skládání a jiné tvořivé činnosti. Vítaná je i nízká skříň, z níž si dítě může samo brát oblečení – věta „já sám“ nebo „já sama“ je v tomto věku velmi důležitá. Postýlka se už musí natáhnout do délky, nejde ale ještě o postel pro dospělého: pokud je moc velká, děti se ní v noci obvykle ještě bojí.

Náš tip: Postýlka Mini+ přestavěná na nízké dětské lůžko. A k ní sezení: stolek a židlička ve stejném stylu.

5-8 let

Objevuje se stůl s výškově nastavitelnou židlí, přibývají další úložné prostory – kontejner, knihovna, police a nástěnné skříňky na hry a hračky, z nichž část později ustoupí učebnicím a věcem do školy.  Postel je už standardní velikosti, populární je polovysoká postel, pod níž je bunkr pro dobrodružné hry. Oblíbený je i „válecí“ nábytek, na který se lze natáhnout s tabletem nebo mobilem.

www.viabel.cz