Naučte děti základům péče o planetu! Využijte šikovná videa!

Rádi byste naučili své děti ekologičtějšímu chování a nevíte, jak na to? Více než poučování a kárání vám v budování ekonávyků pomůže „škola hrou“. Podívejte se s námi na tipy, jak v dětech vybudovat vztah k přírodě a ekologii! Pomoci vám mohou také zábavná vzdělávací videa.

Voda

Pitné vody ve světě stále ubývá a období sucha začínají sužovat i Českou republiku. Rádi byste svým dětem vysvětlili, že s vodou musí šetřit? Pojměte to formou hry!

  • Nechte děti vybrat si své nové kelímky na čištění zubů a společně je ozdobte tak, aby se na jejich používání děti těšily. Místo prolévání vody tak spotřebují jen 200 ml na vypláchnutí úst.
  • Pokud máte doma větší děti, dejte jim za úkol spočítat si, kolik vody denně spotřebují na sprchování – za jednu minutu průměrně proteče 11 litrů. Motivujte děti k tomu, aby dosáhly týdenního či měsíčního rekordu v rychlosti sprchování a za odměnu jim přichystejte nějakou oblíbenou dobrůtku.
  • Starší děti poučte o výhodách mytí nádobí v myčce a vyžadujte od nich, aby zapínaly myčku vždy, když je zcela plná. Pokud navíc koupíte efektivní mycí prostředek, jako je například Jar Platinum Plus All in 1 QuickWash, myčka zvládne umýt nádobí i na krátký a ekonomický cyklus!

Elektřina

Malé děti si jen obtížně představí, že elektřina je drahá a je nutno s ní šetřit, abychom chránili i naši planetu a její přírodní zdroje. Naučte je jednoduché návyky, díky kterým si šetření elektřinou zautomatizují a nebudete jim to muset neustále připomínat.

  • Světlo se zhasíná vždy, když odcházíme z pokoje – vyrobte s dětmi lístečky, které nalepíte na vypínače. Vždy, když budou odcházet z pokoje, lísteček sundají a zhasnou. Vymyslete lístečkovou hru, do které se zapojí celá rodina. Ten, kdo během dne správně nalepí a odlepí všechny lístečky, může dostat speciální cenu.
  • Nabíječky, které nepoužíváme, vytahujeme vždy ze zásuvky – kupte dětem nálepky třeba s oblíbenými superhrdiny a naučte je, aby nálepku z nabíječky sundali tehdy, když se jejich zařízení nabije.

Třídění odpadu

Nejlepší způsob, jak naučit děti správně třídit odpad, je takový, kdy pravidla třídění odkoukají od svých rodičů. Pokud se totiž v rodině od dětství dítěte všichni chovají ekologicky, dítěti takový životní styl připadá přirozený a samo ho začne napodobovat. Pokud jste však s tříděním začali nedávno nebo jste se dozvěděli i o věcech, které jste dříve neznali a nedělali, zkuste dětem vštípit pravidla následujícími způsoby.

  • Vytvořte s dětmi jednoduchou tabulku na lednici, podle které snadno poznají, který odpad patří do kterého kontejneru. Pokud Vám to situace dovolujte, kupte barevné tašky na tříděný odpad, které postavíte vedle koše na směsný odpad. Děti se tak rychleji naučí rozlišovat, kam co patří.
  • Kupte dětem omyvatelnou krabičku na svačiny, abyste při balení nevytvářeli další odpad – nechte je vybrat si takovou, kterou budou rády používat a pokud se vám nechce investovat do nových krabiček, pomozte dětem s výzdobou těch obyčejných, co doma už máte.
  • Kupte dětem láhev z plastu nebo borosilikátového skla – v současnosti je na trhu nepřeberné množství lahví, které vaše děti určitě nadchnou. Vysvětlete jim, jak končí život plastových lahví a společně spočítejte, kolik plastových lahví ušetří tím, že budou nosit svou vlastní lahev.
  • Odneste s dětmi staré knížky a hračky na místa, kde je ocení někdo další – výměnou za staré knihy a hračky pak můžete pořídit jinou knížku, třeba z antikvariátu. Společně můžete uspořádat také prodej knih a nepoužívaných hraček.

Pokud byste se chtěli na správné ekologické návyky podívat podrobněji, navštivte YouTube a zhlédněte zábavná a vzdělávací videa z dílny Procter & Gamble. Samozřejmě si můžete videa pustit i společně s dětmi a poté si povídat o planetě nebo otázkách, které děti při sledování napadnou. Můžete jim také pomoci sestavit motivační plán ekonávyků, kde si budou postupně odškrtávat, co už si osvojily a jak přírodě pomohly. Nezapomeňte jim jít dobrým příkladem a také se na celém procesu aktivně podílejte. Uvidíte, že společně jde všechno mnohem snadněji.