Šťastné svátky a veselé focení! 8 triků, jak vykouzlíte krásnou vánoční fotografii!

Pro mnohé z nás byl letošní rok náročný a fotografie je úžasná v tom, že díky ní můžeme sdílet život s milovanými i na dálku. Navíc potěšení z tvůrčího fotografování je krásným dárkem, který můžete nadělit sami sobě – užijte si spoustu zábavy pomocí jednoduchých nastavení, nápadů a triků!

Ať už budete fotit dekorace nebo lidi kolem vás, tipy profíků vám napoví, jak si pohrát se světlem, abyste vytvořili jedinečné slavnostní fotografie, zachytili nádherné portréty a mnohem více... Co během Vánoc fotografovat a jak na to? Zeptali jsme se na rady a tipy fotografa Martina Krolopa (Krolop & Gerst) a týmu Nikon.

  1. Využijte dekorace s kontrastními barvami!

Ty nejlepší pomůcky na fotografování máme často „pod nosem“. Vyberte si předměty s kontrastními barvami, které se vzájemně doplňují, jako jsou červená a zelená nebo modrá a oranžová, a uspořádejte je diagonálně.

Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50 mm f4-6.3 @ 1 s, f/16, ISO 100, 50 mm. Foto Krolop&Gerst

  1. Vyrobte kapky z glycerinu!

Chcete-li vytvořit malý wow efekt, můžete svůj objekt ozvláštnit kapkami, od kterých se bude odrážet světlo. Potřebujete na to trochu glycerinu, který koupíte v lékárně. Lze použít i vodu, ale na povrchu kapky glycerinu vydrží mnohem déle než voda. Jednoduše ho nastříkejte na focený objekt.

Před: Tma zleva. Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50mm f4-6.3 @ 2 s, f/11, ISO 100, 50mm. Foto Krolop&Gerst

  1. Smartphone místo softboxu!

Softbox používají fotografové na rozptýlení světla, ale je poměrně drahý. Jako zdroj světla při focení drobných předmětů vám poslouží i smartphone, do kterého si stáhnete aplikaci, která rozzáří jeho displej konkrétní barvou. Pokud ve vaší scéně používáte typicky vánoční barvy, tedy červenou a zelenou, vhodná bude bílá záře. Jako druhý odstín můžete použít teplejší barvy, například oranžovou. Vytvoříte tak dojem, jako by v pozadí zářil krb.

Po: Teplé světlo zleva. Nikon Z 5 + NIKKOR Z 24-50mm f 4-6.3 @ 4 s, f/11, ISO 100, 50mm. Foto Krolop&Gerst

  1. Použijte stativ!

Pro lepší kvalitu fotografií umístěte fotoaparát na stativ a můžete fotit na dlouhou expozici při nízké citlivosti ISO 100. Před fotografováním správně zaostřete, zatemněte místnost a nastavte samospoušť. Na displeji telefonu nastavte během expozice barevnou záři. Zdroj světla se bude zdát mnohem větší, než je ve skutečnosti, a vytvoří na výsledné fotografii pěkný teplý efekt.

  1. Vánoční světýlka a bokeh

Vánoční světla s krásným bokehem vypadají na fotografiích skvěle. Objektivy Nikon Z (např. NIKKOR Z 50mm f / 1.8) vykreslí nádherné hladké kruhy ze světel mimo hloubku ostrosti. Je klíčové, kam vůči fotoaparátu umístíte LED světýlka: čím budou blíže k fotoaparátu, tím větší kruhy bokeh vytvoří. Naopak čím budou blíže k objektu, na který ostříte, tím budou zase menší – méně rozostřené. Za objektem se opět začnou zvětšovat. Svítící světla s jednou barevnou teplotou jsou nejvhodnější, jelikož je největší pravděpodobnost, že při fotografování nebudou blikat.

  1. Sněhovými vločkami dodáte fotkám zimní nádech!

Vystřihněte z papíru otvor ve tvaru vločky (nebo hvězdy či vánočního stromku) a připevněte jej lepicí páskou na objektiv. Možná budete muset trochu experimentovat s velikostí otvoru, abyste dosáhli toho nejlepšího efektu. Vezměte si starou dřevěnou krabici, zajímavý objekt umístěte do středu (pěkný je například badyán) a připravte si světelný řetěz. Koření umístěte na krabici a do pozadí naaranžujte světýlka, aby vytvořily bokeh. Na osvětlení badyánu můžete použít baterku smartphonu. Když fotíte s filtrem vločky před objektivem, kruhový bokeh se změní na tvar vločky. Je důležité, aby se papír dotýkal přední části objektivu – tak získáte ve finálním obrázku jasný tvar vločky.

  1. Nejlepší záběry vánočního cukroví

Pro focení cukroví zvolte dva světelné zdroje: jeden přímo v záběru a jeden mimo. Hlavní zdroj v záběru pochází ze světelného řetězu naaranžovaného kolem laskomin. Druhý externí zdroj je z LED světel změkčených softboxem 40×40 cm. Pokud nemáte softbox, můžete ho opět nahradit smartphonem. Pokud chcete, aby světélka vydávala teplé světlo, které vytvoří zajímavou hru světla a stínů, musíte si pohrát s LED osvětlením mimo obraz. To naše jsme nastavili na nejnižší výkon (1 %). Je to proto, aby svou silou nepřebilo hezké teplé světlo vánočních řetězů kolem cukroví. Pokud se váš zdroj světla nedá ztlumit, můžete se pokusit druhý zdroj světla přiblížit nebo oddálit od scény. Stativ umožňuje fotoaparát umístit tak, abyste fotili z ptačí perspektivy přímo dolů na cukroví. Vytvoříte moderní flat-lay fotografii.

  1. Inspirujte se!

Více tipů naleznete ve videu (

">
) – Martin Krolop vám v něm například prozradí, jak z ingrediencí na pečení a pomocí Photoshopu vytvoříte obrázek, na kterém budete vypadat jako sněžný anděl.

Krok 1: Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f-3.5-6.3 VR @ 1/30 s, f/5.6, ISO 100, 21.5mm. Foto Krolop&Gerst

Krok 2: Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f-3.5-6.3 VR @ 1/30 s, f/5.6, ISO 100, 21.5mm. Foto Krolop&Gerst

Zapojte se do výzvy #CreateYourLight a sdílejte i vy své sváteční fotky!

Ukažte, co ve vás evokují vánoční svátky! Mohou to být slavnostní světýlka, dekorace, cesmína či borová šiška... Anebo také jídlo či lidé. Nebo něco, co je pro vás jedinečné. Ať je to cokoliv, bude to kouzelné! Své nejlepší výtvory postujte na sociálních sítích s hashtagy #CreateYourLight a #capturetheholiday.