Aukce v Arthouse Hejtmánek přinesla řadu překvapení, tím největším byla Královna moří Jana Zrzavého vydražená za 27 milionů

Pouhé několika dny proběhla zatím nejúspěšnější dražba obrazu malíře Jana Zrzavého a jeho čerstvý autorský rekord byl málem překonán: stalo se tak ve čtvrtek 10. prosince na večerní aukci v Arthouse Hejtmánek, která zájemcům nabídla obraz Královna moří. Vrcholná Zrzavého práce ze série přístavů a bárek se z vyvolávací ceny 9,5 milionu korun dostala až na 27 280 000 korun a stala se tak druhým nejdražším dílem tohoto autora prodaným na tuzemském i světovém aukčním trhu.

Nový aukční rekord si u Hejtmánků připsal ještě architekt Josef Gočár a svá dosavadní autorská maxima zde překonali také Vlastislav Hofman, Břetislav Benda, Hugo Boettinger a další umělci. Výborného prodeje dosáhla kolekce ruského umění, dobře se vydražil i obraz Zima Josefa Lady, v němž tento vynikající malíř a kreslíř zachytil scenérii zasněžené české vesnice: dílo z roku bylo vydraženo za 2 108 000 korun.

Aukce proběhla bez publika – uskutečnila se pouze online přes celkem čtyři internetové portály, dražitelé přihazovali také telefonicky. Celkem se prodala díla za téměř 57 milionů korun, úspěšnost aukce byla 81 %. Všechny sumy jsou už uvedeny s aukční přirážkou 24%.

Královna moří - Zlatá kráska

Královnu moří vytvořil Jan Zrzavý v letech 1948-1950 a její hlavní inspirací byla umělcova milovaná Bretaň. „Původně se měl obraz jmenovat Zlatá kráska a ústřední loď zamýšlel malíř potáhnout plátkovým zlatem,“ vysvětluje majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek. Nakonec však dal umělec přednost barvě oranžové, která oko diváka okamžitě upoutá. „Zrzavého typický výjev, zachycující klid ve věčném pohybu, pochází z majetku Viléma Kafky, malířova blízkého přítele,“ dodává Hejtmánek, podle něhož zájem lidí o online dražby, vynucené pandemickou situací, překonal veškerá očekávání.

„Virtuálně prováděné dražby jsme letos uskutečnili prostřednictvím velkých mezinárodních serverů, což nám přivedlo nové klienty,“ uvedl. „V našem případě šlo o zhruba 300 nových dražitelů, kteří klikáním z pohodlí domova nakupují umění po celém světě. Zajímavé je, že naprostá většina z nich pochází z České republiky. Možnost, že by u nás lidi umění přestalo zajímat, tak podle mne rozhodně nehrozí,“ domnívá se majitel aukční síně.

Nábytek, užité umění i šperky

„Vedle drahých obrazů známých autorů jsme už tradičně nabídli sběratelsky a investorsky zajímavé položky z oblasti nábytku, užitého umění, designu či skla, o které byl letos mezi lidmi zvýšený zájem – vše, čím si lze zkrášlit bydlení, se tento rok výborně prodávalo,“ uvedl k proběhnuvší aukci Tomáš Hejtmánek.

Autorského maxima tak na večerní aukci dosáhl například architekt Josef Gočár s kubistickou vitrínou s hodinami (1913-1914) vydraženou za 1 984 000 korun. V novém autorském rekordu byla prodána i kubistická váza (1914) od Vlastislava Hofmana (868 000 korun) a také socha V koupeli (1937), něžný ženský akt z carrarského mramoru Břetislava Bendy, který tak u Hejtmánků překonal své dosavadní maximum z července letošního roku: dílo dosáhlo částky 260 400 korun. Rekordní prodej zaznamenal rovněž Hugo Boettinger, jehož obraz Podobizna tanečnice Milči Mayerové (1920) byl prodán za 545 600 korun.

 

www.arthousehejtmanek.cz