Fenomén femme fatale stále funguje, ale muži jsou nepoučitelní…

Fenomén femme fatale je nástroj, kterým ženy dnes i v historii poráží statné bijce, ředitele nadnárodních firem i významné politiky. V překladu z francouzštiny to znamená „osudová žena“. Kleopatře leželi u nohou nejmocnější muži světa. Taková Salome byla zase nebezpečnou svůdnici, která svým erotickým tancem (tanec sedmi závojů) ovládla Heroda natolik, že ji podle Nového zákona splnil neuvěřitelné přání. Vyžádala si totiž hlavu Jana Křtitele, kterou také dostala... Šarm a sexuální přitažlivost měnily dějiny a měnit budou i nadále díky lžím, úskokům či manipulacím.

Když se řekne femme fatale, jakou ženu si představíte? Jaká historická či filmová ikona se vám vybaví, nebo je to pro vás jen kulturní konstrukt? Za první femme fatale s největší pravděpodobností můžeme považovat biblickou Evu, která se pro jablko nechala vyhnat z ráje a změnila od základu život sobě i Adamovi. Metaforu chápeme i v jednoduchém kontextu, prostě svedla Adama k hříchu… Na druhé straně však vyvstává otázka, že „muž číslo 1“ se příliš nebránil, sice se to v biblickém příběhu snaží Evě rozmluvit, ale nakonec stejně neodolá. Je od přírody slabý, nedokázal odolat svodům ženy. Kde byl jeho rozum a rozhodnost, pevnost a odhodlání? Asi prostě nebylo, proto dnes nežijeme v ráji, ale možná je to také proto, že byl čas na to se rozmnožit, založit zdravé rody a z jediné krve vlastních potomků to není možné.

Úchvatná, inteligentní kráska díky svým zbraním dokáže dostat na lopatky nejednoho muže, se kterým si pak může pohrávat, jak jen se jí jen zlíbí. Jeho pozdní prozření má vždy vysokou daň! Jakým skutečným ženám se to v historii podařilo? Například Almě Mahlerové, rakouské autorce memoárů, která patřila v první polovině 20. století mezi nejznámější „múzy“ umělců. Naprosto pobláznila hudebního skladatele Gustava Mahlera, malíře Oskara Kokoschku či spisovatele Franze Werfela. A co teprve hvězdy stříbrného plátna, jakými byly americké herečky, sladká a sexy Marilyn Monroe a sex-symbol své doby Elizabeth Taylor. Kolik mužů pobláznily tyto dvě úchvatné, a přesto v lásce a vztazích neuspokojené krásky???

Foto: Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor