Nepodceňte v létě hydrataci, začněte u pleti!

Pitný režim je důležitý a létě obzvlášť. Kolik tekutin by naše tělo mělo během dne přijmout? Udává se, že během dne bychom měli vypít na 1 kilogram tělesné váhy 30 mililitrů vody. Kdo z vás to dodržuje? Pokud zapomínáme na dodržování správného pitného režimu, není v pořádku celková hydratace našeho organismu. Myslete na to, že i naše pleť potřebuje „pít“ úplně stejně jako naše tělo. O hydrataci pleti se totiž až tak často v médiích nemluví a o jejím významu, zejména v letních měsících, se toho až tolik neví. Přesto v rámci hydratace organismu není možné pleť vynechat a jen spoléhat na to, že je o ni postaráno díky celkovému příjmu tekutin. Naopak, hydratace by měla správně začínat pletí. Už jen proto, že většinu našeho těla tvoří voda, nesmíme pravidelný pitný režim a správnou hydrataci nijak opomíjet. Všichni asi víme, co se stane, pokud je náš organismus dehydratován. Co se ale stane, pokud je dehydratována naše pleť? Pravda, v jejím případě nám zřejmě nehrozí kolaps ani přehřátí organismu, ale nejednu vadu na kráse nám chybějící vláha pleti způsobí. Co se děje při dehydrataci pleti a jak ji co nejlepším způsobem dodat potřebnou vodu a vláhu? Seznamte se s několika základními body, jak v létě o svoji pleť správně pečovat.

Pro hydrataci je samozřejmě základem voda a správný pitný režim. Udává se, že během dne bychom měli vypít na 1 kilogram tělesné váhy 30 mililitrů vody. V praxi to tedy znamená, že průměrný člověk by měl denně vypít mezi 2 – 3 litry vody. A pokud se řekne vody, je opravdu myšleno vody. Nápoje jako je čaj, káva, pivo, sladké limonády nebo sycené nápoje s příchutí jsou považovány za pokrmy a do pitného režimu je nelze zahrnout. Pitným režimem je myšlena voda jako taková, případně samozřejmě dochucena citronem či mátou. Kvalitním zdrojem vody je pak pro náš organismus i ovoce a zelenina, jako je například meloun – všechny druhy, citrusy, jahody nebo rajčata.

Dodržování pitného režimu je zásadní během celého roku. Dokáže totiž napomáhat i k hubnutí, protože je jedním z nejlepších spalovačů tuků, a dokonce při dostatečném pití lze například zmínit i známky celulitidy. Pokud však během chladných měsíců správnou dávku tekutin zanedbáváme, během léta bychom tak rozhodne neměli činit. Jednak v horkém počasí máme daleko větší pocit žízně a jsme tak více nuceni pít, ale hlavně je náš organismus vystavován celé řadě faktorů, při nich je neustálé doplňování tekutin zásadní.

Vlivem horkého počasí totiž ztrácíme více tekutin než v zimě a ty je pochopitelně potřeba doplnit. Jen si vezměte, více se potíme, a to i při běžných aktivitách, působí na nás horký suchý vzduch, který nás rovněž o hydrataci připravuje, více se věnujeme sportovním aktivitám, jako je například plavání, jízda na kole, turistika nebo in-line bruslení. Udává se, že během dne ztratíme zhruba 2 – 3 litry vody, a to například právě pocením, ale i dýcháním nebo močí.

Pokud bychom tedy tělesné tekutin nedoplňovali, přivodili bychom si dehydrataci organismu, která by se v počátečních fázích projevovala bolestí hlavy, únavou, sníženým výkonem či nesoustředěností nebo ospalostí až by postupně mohla přejí například ve mdloby, nevolnosti, rychlý tep, halucinace nebo celkový kolaps organismu.

Není to však jen organismus jako takový, který trpí. Dehydratace způsobená nedostatečnou vláhou organismu může totiž zasáhnout i naši pleť.

Správná hydratace pleti
Naše pleť sice bere vláhu z celého organismu, který ji získává právě pitným režimem, ale je vhodné pleti dodávat hydrataci ještě z takzvaných „lokálních zdrojů“. Řeč je o vhodné pečující kosmetice, která má v sobě obsažený například hydrokomplex, je připravena ve formě hydrogelu nebo je hydrofilní, tak, aby prostřednictvím pórů mohla pleť přijmout vláhu a byla hydratována i lokálně.

Celkový pitný režim totiž stav pleti samozřejmě podpoří, ale tu nejlepší péči ji může zajistit až právě pečující kosmetika v podobě hydratačních krémů. Ty působí přímo na povrchu pleti na kožní buňky, kterým dodají vláhu, což pleť celkově zvláční, dodá ji život, potřebnou pevnost i pružnost a samozřejmě i jemný sametový vzhled. Bez vody totiž naše pleť trpí, na pohled nevypadá zdravě, rychleji stárne a dochází ke vzniku vrásek, může být sušší než obvykle a narušena je i její struktura. A navíc léto a sluneční paprsky, včetně dalších klimatických podmínek jsou pro ni pohromou.

Léto u pleti…

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje s pletí v létě? Léto pro ni je sice na jednu stranu obdobím, kdy se mohou zmírnit kožní problémy, na druhou stranu, ale právě klimatické podmínky ji dávají pořádně zabrat. Co se s ní tedy vlastně děje a čím trpí?

Je to například horký suchý vzduch, který ji ještě více připravuje o její vláhu. Pořádně zabrat ji dává i voda jako taková, ať už ta chlorovaná při plavání v bazénech nebo ta mořská, obě ji totiž ještě více vysušují. Dobře ji nedělá ani klimatizace v kancelářích, ale i autě, které ji také více vysušují. Sluneční paprsky zřejmě netřeba zmiňovat. A ačkoli většinou na slunce vyjdeme s pletí ošetřenou opalovacími krémy, i přes to naše pleť trpí. Sice ji možná slunce nespálí, ale rozhodně vysuší, proto je po slunění tolik doporučováno ošetření pleti speciálními hydratačními přípravky nebo krémy určenými po opalování.

Během léta pak pochopitelně nejvíce trpí suchá a citlivá pleť, ale v dostatečné hydrataci nesmíme zapomínat ani na normální a smíšenou pleť. Z hlediska péče je proto vhodné užívat speciální hydratační krémy, (např. Nature BIOactive, Antistres Lifting), které pleť kvalitně hydratují a zároveň ji i vyživí. Ideální způsob péče o pleť je aplikovat hydratační krémy ráno, poté, co pleť po noci vyčistíme a přesně stejný postup zopakovat i v rámci večerní péče. Zde můžeme volit buď klasické krémy nebo speciální noční krémy. Skvělou variantou hydratace pleti je užívání pleťových sér a zapomínat nesmíme ani na nejcitlivější partie pleti, kterými je oční okolí. Pro tyto partie je vhodné zvolit přímo pečující přípravky pro oblast očního okolí (např. Oční hydrobalzám, Oční krém s minerály). Pleť zároveň skvěle podpoříme i hydratačními maskami, které nám poskytnou komplexní péči a které je vhodné aplikovat 1x týdně. Pokud si na ně během roku příliš nepotrpíme, v létě bychom si na jejich aplikaci měli udělat čas, abychom pleti dodali tu nejlepší péči a nemile nás pak nepřekvapily nástrahy počasí.

Až tedy budete příště myslet nad dodržování pitného režimu a propočítávat kolik tekutin do sebe máte denně dostat a v jaké podobě, myslete i na vaši pleť. Právě tou je vhodné začít, a hydratovat, hydratovat a hydratovat. V jejím případě lokálně i vně. Odměna v podobě hladké, sametové, svěží a zdravé pleti plné života bude tou nejlepší odměnou.

Tipy pro vás

Seznamte se s kosmetickými přípravky, které vám, nejen během léta, dodají potřebnou hydrataci, tak, aby vaše pleť byla plná života a potřebné vláhy.

Chladivá hydratace očnímu okolí
Oční balzám Lipoderm – hydrogel s vitamínem E a lecitinem

Chladivý hydratační gel pro ošetření pleti očního okolí. Obsahuje lecitin, vitamín E, mikrokapsulový beta-glukan a glycerin, které pleti dodávají hydrataci, zajišťují pružnost a zlepšují strukturu pokožky. Ideální pro boj s podočními váčky a pro osvěžení a uvolnění očních víček.

434 Kč / 18 eur, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Hydratace a lifting přírodní cestou
Hyaluronic Acid Sérum – hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou a panthenolem

Koncentrované hydrofilní sérum pro přírodní lifting a hydrataci zajišťující vyhlazení vrásek. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, lipogel a panthenol, které obnovují elasticitu pleti, zjemňují ji, vypínají pleť a zmírňují tak vrásky a jejich vznik.

626 Kč / 26,20 eur, 30 ml, www.forlifemadaga.com

Hydrokomplex pro dokonalou regeneraci
Balance-Calming Maska – s ženšenem, vitamínem E a měsíčkem lékařským

Účinný hydrokomplex zajišťující regeneraci a ochranu unavené a podrážděné pleti. Obsahuje výtažek z ženšenu, olej z měsíčku lékařského, vitamín E a kalcium, které napomáhají k udržení rovnováhy pleti, zklidnění, hydrataci a svěžesti. Ideální aplikace je 1x týdne na vyčištěnou pleť.

170 Kč / 26,80 eur, 6,80 ml, www.forlifemadaga.com