SPF v kosmetice – spása nebo riziko?

Tři písmenka skrývající se pod zkratkou SPF dokáží už dnes identifikovat skutečně všichni. Slunečný ochranný faktor a jeho číselný údaj je přesně to, co hledáme při nákupu výbavy na naši dovolenou, tedy opalovacích krémů, sprejů a olejíčku. Chránit se kvalitně před sluncem je skutečně základ, vždyť kůži i zdraví máme jenom jedno a jediné hloupé spálení nebo trochu lenosti při aplikaci opalovacích krémů bychom si pak mohli vyčítat ještě dlouho.

SPF však není otázkou jen opalovacích krémů a dalších přípravků zajišťujících ochranu před sluncem. Tato zkratka totiž čím dál více proniká i do klasických kosmetických přípravků, jako jsou například denní krémy, make-upy, balzámy na rty a řada dalších produktů z oblasti pečující kosmetiky. Víme, ale jakou funkci má SPF zde nebo jen slepě nakupujeme a hledáme přípravek, který tuto ochranu má?

SPF a jeho význam

SPF je v opalovacích přípravcích skutečně žádoucí. Volit musíme podle naší kůže a jejího fototypu, i cílové destinace a nadmořské výšky – to vše hraje pří výběru vhodného ochranného opalovacího přípravku na dovolenou velkou roli. Zároveň bychom se neměli nechat zmást ani vysokým číslem SPF, jako je třeba 50 a více. V dnešní době se sice už takto vysoké číslo téměř nepoužívá, ale pokud bychom na něj přece jen někde narazili, rozhodně pro nás neznamená mnohonásobnou ochranu.

SPF však nenalezneme jen v opalovacích přípravcích, ale i v běžné pečující kosmetice. A na nemalou řadu z nás působí SPF v pečujících krémech nebo make-upu doslova jako magnet. Najednou máme pocit větší péče, bezpečí a jistoty a pokud nalezneme přípravek bez SPF s největší pravděpodobností si jej v záplavě konkurence ani nevybereme. Často nám totiž chybí hlubší znalosti, jak to s SPF v klasické kosmetice je, co znamená a jaký vliv má skutečně na naši pleť. Často ani samotní výrobci kosmetiky nemají zájem na detailnější informovanosti zákazníků samotných. Pronikněte proto s námi do tajů slunečního ochranného faktoru obsaženého v krémech i dalších přípravcích.

SPF a UV organické flitry

Pod zkratkou SPF se skrývá sluneční ochranný faktor, tedy ochrana před slunečním zářením. Ta je pro snazší identifikaci označena čísly stupně ochrany proti UV neboli ultra fialovému slunečnímu záření. Zjednodušeně řečeno, sluneční faktor nám říká, na jakou dobu můžeme vystavit naši pokožku slunci, pokud jsme zcela neopáleni. Bezpečný průměr pobytu na slunci činí 20 minut a číslo ochranného faktoru následně ukazuje o jakou dobu si pobyt na slunci můžeme prodloužit. Tedy, pokud použijeme přípravek s SPF 30 znamená to bezpečný pobyt po dobu 30 x 20 minut, tedy po dobu 10 hodin.

Další otázkou však je SPF v kosmetice jako takové, zejména v pleťových krémech a dalších přípravcích a jejich vliv na naši pleť. Ochranu před sluncem totiž zajišťují speciální UV filtry, které blokují dopadající ultra fialové záření. Problém však nastává v typu UV filtru, protože právě v drtivé většině případů se v kosmetice užívají takzvané organické UV flitry. A právě organické UV flitry v denních krémech nemají na pleť pozitivní účinek, zatěžují ji a mohou způsobovat i kožní problémy, a to zvlášť při dlouhodobém užívání.

Navíc i běžný make-up obsahuje UV blokační složky, a tak není už třeba pleť zatěžovat ještě dalšími chemickými filtry.

UV anorganický filtr a NANO anorganický filtr

Pokud se přece jen nechceme vzdát denních krémů obsahující SPF měli bychom se zajímat především o druh UV flitru. Jako protipól k organickým UV filtrům existují totiž i anorganické, a právě ty můžeme tak trochu chápat jako spásu. Ty se totiž vyznačují velmi dobrou blokační schopností, a hlavně naši pleť ani při dlouhodobém užívání nezatěžují.

Důkazem toho může být i fakt, že jsou obsaženy dokonce i v ochranných bariérových krémech (např. 2Derm) jejichž cílem je právě péče o narušenou a citlivou pleť a obnova její přirozené kožní bariéry.

Co však můžeme nazvat prakticky jako spásu jsou takzvané NANO anorganické UV flitry. Ty obsahují speciální nano částice, které ještě zvyšují ochranu před ultra fialovým zářením a zároveň v pleťových krémech nezanechávají po aplikaci na pokožce bílé stopy (např. Grapevine Line Therapy).

Nenechte se zmást…

UV filtry se však mohou na obalech přípravků skrývat ještě pod jiným názvem než organické a anorganické. A jak se v nich vlastně orientovat? Seznamte se s malým slovníčkem.

Chemické fitry
Pod pojmem chemické UV filtry se skrývající právě organické filtry. Ty nemají na naši pokožku pozitivní vliv – založeny jsou totiž na chemické reakci, kdy pronikají do naší pokožky, vyvolávají v ní chemickou reakci a chrání pak před sluncem. Jejich problémem však je fakt, že produkují volné radikály, které mohou poškodit buňky, vést ke stárnutí kůže, a dokonce až ke vzniku rakoviny, příznivě nepůsobí ani na naše hormony a hormonální rovnováhu.

Minerální filtry
Jako minerální UV filtry označujeme naopak anorganické filtry. Jedná se o jemné přírodní pigmenty, které nepronikají do pokožky, a naopak vytváří ochrannou vrstvu na jejím povrchu, čímž blokují UV záření. Jsou tedy bezpečné a představují i ideální volbu pro naše zdraví.

Kosmetika s SPF – znalosti jako základ

Při nákupu kosmetiky, zejména na léto, bychom se vždy na prvním místě měli zajímat spíše o složení a přítomnost typu UV filtru než o zastoupení SPF. Právě druh UV filtru má zásadní vliv na naši pleť, její zdraví a vzhled. Je zbytečné jít jen „na slepo“ nebo se nechat oslnit reklamním sloganem a zaplatit za to zhoršením stavu pleti, kožními problémy či závažnějšími potížemi. UV filtry totiž především při dlouhodobém používání daného přípravku mohou pleť zbytečně zatěžovat, ucpávat póry a zhoršovat její stav.

Kosmetika s anorganickým UV litrem je tedy pro naši pleť vždy tou lepší volbou. Má dobré blokační schopnosti ultra fialového záření a nemá ani negativní vliv na stav naší pokožky. Samozřejmě nikdy nesmíme zapomínat ani na klasické opalovací přípravky a kosmetiku s UV filtry volit jen jako ideální doplněk.

 

Tipy pro vás

Užijte si luxusní vzhled i během léta. Blokujte sluneční UV záření a zároveň nezatěžujte svoji pleť zatěžujícími organickými UV filtry.

Pleť sjednocená i ošetřená
2Derm Colour – tónovací bariérový krém i pro nejcitlivější pleť

Speciální barierový tónovací krém je jediný svého druhu v Evropě a hodí se pro citlivou, narušenou i běžnou pleť. Po aplikaci dokáže vytvořit na pleti ochrannou bariérovou funkci, čímž pleť chrání a umožňuje její hojení. Zároveň se barevné pigmenty krému postarají o dokonalé sjednocení tónu pleti.

636 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Přírodou ke komplexní ochraně
Grapevine Line Therapy Cream – s extraktem vinné révy, BIOsacharidem a bambuckým máslem

Speciální krém vinné kosmetiky je založený na ryze přírodních surovinách. Pleti dokáže zajistit výživu, komplexní anti-age efekt, ochránit a vyživit pleť i bojovat proti vráskám. Díky obsahu anorganických UV filtrů je také dokonalý pro léto a ochranu pleti před sluncem.

560 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com

Krása i pro problematickou pleť
Denní tónovací krém – jemný krém s obsahem řebříčku

Denní tónovací krém je speciálně vyvinut problematickou mastnou pleť, u které jemně kryje akné a sjednocuje její tón. Obsahuje výtažek z řebříčku a další antibakteriální složky a pleti dodává sametový a celistvý jednotný vzhled.

328 Kč, 50 ml, www.forlifemadaga.com