Jak nejlépe na vypadávání vlasů?

Vlasy od pradávna hrají v mezilidských vztazích důležitou úlohu, proto není divu, že nadměrné vypadávání neseme ve většině případů s nelibostí. Víte, jaké jsou nejčastější příčiny vypadávání vlasů a jaká se nabízejí řešení?

Průběžná obměna vlasů je přirozený jev. Pokud však denně vypadne průměrně více jak 100 vlasů, mluvíme o nadměrném vypadávání. To může mít celou řadu příčin. Nejčastěji bývá způsobeno nerovnováhou hormonů, především testosteronu. Vliv testosteronu na vlasy se přirozeně projevuje více u mužů, nevyhýbá se však ani ženám. U mužů se obvykle setkáváme s kouty a pleší, u žen se zhoršením kvality vlasů a s jejich prořídnutím. Další příčinou nadměrného vypadání vlasů bývá nerovnováha ženských hormonů, typicky během období po porodu. Nepříznivou roli může sehrát nevyvážená strava, která je chudá na vitaminy, minerály a bílkoviny, a také některé nemoci (lupénka, diabetes aj.).

Růst vlasů lze podpořit lokálním přípravky ve formě šamponů a tonik.

Na boj proti hlavnímu původci padání vlasů – testosteronu – se zaměřuje kofein. Testosteron a jeho příbuzná látka dihydrotestosteron oslabují vlasové kořínky, které jsou stále tenčí a postupně odumírají. Kofein v šamponu je schopen proniknout pokožkou k vlasovým kořínkům a působení testosteronu výrazně oslabit. Podmínkou efektu je působení šamponu ve vlasové pokožce po dobu alespoň 2 minut.

Základní stavební látkou vlasu je bílkovina keratin, je zde odpovědný za pevnost, sílu a pružnost. Vlivem nadměrného namáhání vlasů při fénování, žehlení či barvení se keratinové řetězce ve vlasech mohou rozpadat na menší části, které se začnou z vlasů postupně vymývat. Vlasy se stanou křehkými, lámavými a suchými. Z tohoto důvodu bývá ve vlasové kosmetice obsažen také keratin. Vyplňuje trhliny ve vlasech, uhlazuje a zahušťuje vlasy a navrací jim jejich přirozený vzhled.

Panthenol je další látka, která má příznivý vliv na kvalitu a růst vlasů. Jeho největší předností je schopnost obnovit hydrataci vlasu, což se projeví růstem její tloušťky a pružnosti. Panthenol nachází uplatnění při vypadávání vlasů, ale podobně jako keratin i při jejich lámání a třepení.

Dr.Max Caffeine Shampoo

250 ml/119 Kč

Kofeinový šampón pro všechny typy vlasů. Speciální složení šampónu chrání před předčasným vypadáváním vlasů. Obsažený kofein přináší vlasovým kořínkům již během mytí vlasů potřebnou stimulaci a pomáhá tak růstu vlasů. Panthenol a hydrolyzovaný keratin napomáhají zpevnit a regenerovat poškozené vlasy.

Použití

Šampón vmasírujte do mokrých vlasů a nechte působit 2 minuty. Poté opláchněte. Pro maximalizaci účinku doporučujeme každodenní používání.

Praktické tipy pro Vás:

  • Šampón vmasírujte do pokožky a nechte jej ve vlasech působit 3 minuty. Vlivem vyššího prokrvení a delšího působení šampónu ve vlasech dochází k vyššímu vstřebání obsažených látek v šamponu (např. kofeinu) do vlasové pokožky.
  • Používejte kondicionér. Po každém umytí vlasů použijte kondicionér či balzám. Vmasírujte jej jak do vlasů, tak do vlasové pokožky a následně jej dokonale opláchněte.
  • Po umytí vlasy nechte volně uschnout nebo je vysušte studeným vzduchem. Neblahou roli může vedle horké vzduchu hrát i mechanické poškozování. Časté stahování vlasů do pevného ohonu, nadměrné česání silou, žehlení, trvalá ondulace a používání nekvalitní kosmetiky a barev vlasům rozhodně neprospívá.
  • Jemným, lámavým a padajícím vlasům můžete prospět používáním vlasových masek.
  • Jezte zdravě. Preferujte stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny, celozrnné výrobky, semínka a ořechy. Upřednostňujte bílé maso a ryby. Vybrané minerály a aminokyseliny (selen, zinek, methionin, cystein aj.) jsou k dispozici i ve formě doplňků stravy.
  • Buďte v klidu. Omezte působení stresových situací. Vyhraďte si ve svém životě čas na aktivity, které máte rádi.