Tipy od profesionální fotografky, jak dokonale zachytíte svého domácího mazlíčka!

Život s parťáky ze světa zvířat je vždy o něco veselejší, o lásce, ale i o věrnosti a takové okamžiky si zaslouží zvěčnění na fotografiích. Je skvělé, když si takové příjemné chvíle můžete kdykoli v budoucnu připomenout. Profesionální fotografka zvířat Lucia Drietomská nám poskytla několik tipů, jak své němé tváře můžete zachytit objektivem, aby byl výsledek perfektní! Rozhodně se pochlubte svými snímky ve výzvě #CreateYourLight.

Pes je nejlepším přítelem člověka a mnohdy i právoplatným členem rodiny. Fotografka a milovnice zvířat Lucie Drietomská (TaraWillow Photography) měla už ve svém hledáčku divoké šelmy i přítulná štěňata. Podělila se s námi o své tipy, které vám pomohou na cestě za krásnými fotografiemi vašich pejsků, ale i koček, králíčků a jiných zvířat.

Tip 1: Klasický portrét foťte jako u lidí!

Portrét zvířete a člověka má mnoho společného! Základní zásadou je focení z úrovně očí, nebojte se proto pokleknout nebo si i lehnout. Obraz získá větší hloubku.

Fotografka radí: „Pokud chcete, aby malý pes více vyniknul, zaberte ho z mírného podhledu!“

Tip 2: Pracujte s hloubkou ostrosti!

Při focení zvířecího portrétu sehrává kvalitní objektiv tu nejvýznamnější roli. Nejčastěji používanými a zároveň nejkvalitnějšími portrétními objektivy jsou pevná skla (od 50 mm až do 300 mm) s vysokou světelností (f/1.4, f/1.8 nebo f/2.8). Díky světelnosti dosáhnete malé hloubky ostrosti, která dává obrazu pocit hloubky. Jednoduše řečeno: čím menší clonové číslo, tím rozostřenější pozadí.

Fotografka radí: „Jestliže máte nízký rozpočet a vlastníte jen málo světelné zoomy, posaďte psa co nejdále od pozadí, které by mohlo rušit. Nazoomujte na nejdelší ohnisko vašeho objektivu a vy sami se od pejska vzdalte jen tak daleko, abyste vyplnili fotku portrétem. Zvolte na daném ohnisku nejmenší clonové číslo a stiskněte spoušť. Další mou radou je, abyste vždy ostřili na oči zvířete – ty podtrhují jeho osobnost!“

Tip 3: Zkuste focení v pohybu!

Zachycení pohybu psa je poměrně náročné a trvá nějaký čas, než fotograf získá zručnost a cit, aby měl snímky ostré. Pro začátek zvolte focení zboku, když pes běží, anebo jen jde z jedné strany na druhou. Pokud si můžete vybrat, učte se nejprve na větších a klidnějších pejscích. Přímý běh k objektivu je o dost náročnější disciplína pro fotografa i jeho techniku. Ideální je mít světelný zoom objektiv (běžná pevná skla nejsou pro pohyb nejvhodnější, protože neumožňují změnu úhlu záběru a neostří tak rychle jako reportážní zoom) a rychlý fotoaparát s rychlou paměťovou kartou.

Fotografka radí: „Pokud vás zaujaly fotky psů skákajících přes překážky, doporučuji staticky nastavit záběr a zaostřit nejprve na překážku. Ve chvíli, kdy pes vyskočí, stiskněte spoušť, kterou máte nastavenou na sekvenční snímání. Pro jistotu začněte snímat o sekundu dříve a vydržte, dokud pejsek ze záběru nevyběhne. Vyberte nejlepší záběr.“

Tip 4: Krásné prostředí a správné načasování!

Jestliže jdete fotit brzy ráno do mlhy nebo pozdě večer (v takzvané zlaté hodince), můžete jednoduchou hrou obrysů a linií v protisvětle vytvořit úchvatné portréty vašich miláčků. Protisvětlem vnesete do fotografie jemný až snový nádech, který fotku zatraktivní. Myslete také na to, že každé roční období přináší své kouzlo – na jaře můžete svého mazlíčka fotit v rozkvetlých třešních, zlatém dešti či tulipánech, s příchodem léta dozrávají vlčí máky a levandule, v létě lze pořídit krásné fotky ve vodě a na podzim zase přichází vřes a oblíbené opadané listí. A zimní kouzlo je umocněno pokrývkou sněhu.

Fotografka radí: „Při focení choďte s očima otevřenýma! Ať už v přírodě nebo ve městě, nezačněte hned fotit, ale nejprve se pokochejte okolím, porozhlédněte se po zákoutích, obejděte stromy... Nikdy nevíte, co vás napadne, anebo které místo vás osloví a nechá tak psa vyniknout. Při focení ve městě si však dávejte pozor, aby pejsek neobtěžoval lidi. Také je zde spousta pachů a pes se musí opravdu soustředit. Často tak není nouze o zábavné fotky. Buďte kreativní!“

Tip 5: Získejte zpětnou vazbu!

Zpětná vazba jiných milovníků focení může vaši tvorbu posunout zase o kus dál! Proto si své výtvory nenechávejte pro sebe, ale sdílejte je s ostatními lidmi, kteří stejně jako vy propadli focení. Proto Nikon vytvořil výzvu #CreateYourLight a pod tímto hashtagem fotografové po celém světě sdílejí na sociálních sítích své snímky, aby se vzájemně inspirovali, podpořili a diskutovali o různých radách a tipech. Využít můžete rovněž hashtag #PetPhotographyAtHome a nezapomeňte označit stránku @nikon_cz_sk.

3 tipy navrch: Jak dodat vašim fotografiím punc výjimečnosti!

  • Foťte od země skrz květy, trávu nebo listí! Když fotíte v nízké trávě nebo na nerovnoměrném pískovém či kamenitém terénu, materiál, který se před objektivem nachází, vytvoří zajímavý přechod mezi zemí a zvířátkem. Podobný efekt poskytnou květiny, jež snímek zjemní a přidáním další roviny mu dodají větší hloubku.
  • Zahalte své snímky rouškou tajemna! Posaďte psa například za skálu, postavte ho za strom či záhon květů a vyfoťte mu jen část hlavy, zbytek nechte ukrytý. Můžete tak vytvořit fascinující záběry.
  • Vyfoťte odraz! Odrazy a zrcadlení mohou dodat vašemu záběru tu správnou šťávu! A nepotřebujete k tomu ani velkou plochu, stačí obyčejná kaluž po dešti. Pak už jen zvolte správný úhel pohledu a teleobjektiv, který vytvoří výřez z celku a rozostří pozadí.