Historie Hrou zabaví nejen školáky, ale celé rodiny

Školy uzavřely své brány před několika týdny a vzdělávání dítek školou povinných se ze dne na den přeneslo na rodiče. První týdny jste ještě zvládali, ale už vám dochází nápady? Máme pro vás skvělý tip, jak se efektivně se svými dětmi můžete učit české dějiny. Vyzkoušejte i vy inovativní aplikaci Historie Hrou. Soubor propracovaných veršovaných hádanek vytvořila historička a genealožka Tereza Dvořáková, která avíc ještě předsedá České genealogické a heraldické společnosti. Nikdo povolanější je snad ani sestavit nemohl. Koncept zajímavě pojaté vzdělávací pomůcky využívá formu luštění šifer, takže si školáci mohou na chvíli připadat jako skuteční lovci pokladů, a přitom nasávat všechny potřebné informace, které vedou ke správnému vyluštění hádanky.

Hádanky v sobě skrývají indicie odkazující na známé historické osobnosti, zajímavá místa a události. Učení neprobíhá pasivním přijímáním informací z učebnice či videa, ale živě díky aktivnímu vyhledávání v encyklopediích nebo internetu. Oživení si historie zabaví děti i dospělé a rozhodně prospěje osvojení si zajímavých dat, která si musíte vyhledat, utřídit a spojovat do logických souvislostí.

To, co aplikace může dát celé rodině skvěle vystihla paní Daniela Krátká: „Navštěvujeme hrady a zámky, ale zjistili jsme, že to pro školní dějepis až tak moc nepomůže. Tahle aplikace ale dokázala propojit českou historii s hledáním pokladu, který je nám hodně blízký. Už se těšíme, až si v létě budeme moct projít některá místa a památky, která jsou do luštění šifer zapojena." To paní Tereza Hrbáčová by pro změnu přidala do hádanek víc nápověd. „Určitě by to tak bylo lehčí, ale je fakt, že když hledáte danou frázi z hádanky na internetu, tak vás většinou něco rovnou nasměřuje, kudy hledat dál. Jinak nemám co vytknout. Je to dobrý nápad a baví nás to," prozradila mladá maminka. Pan Petr Šíma nejvíce zase oceňuje propojení historie s konkrétními městy a místy a říká: „Dává to dějepisu úplně nový rozměr, když to můžete zažít na vlastní kůži a řešit to přímo v terénu."

Aplikaci Historie Hrou je to zkrátka ideální prostředek, jak se popasovat s domácí výukou. Bezesporu se jedná o ideální doplněk, který zabaví vaše ratolesti a zároveň jim pomůže k efektivnímu osvojení si potřebných informací z českých dějin. Aplikaci Historie Hrou podporuje Asociace učitelů dějepisu České republiky (ASUD).

Bezplatné vyzkoušení je možné na tomto odkazu: http://historiehrou.cz/