Světový den veganství: Emirates podporuje poptávku po rostlinných a zdravějších pokrmech

V souvislosti s nadcházejícím Světovým dnem veganství, který připadá na 1. listopad, letecká společnost Emirates reaguje na zvýšenou poptávku po rostlinných pokrmech a investuje několik milionů dolarů do nových veganských jídel na palubě letadel. Ve First a Business Class zavádí nabídku gurmánských veganských specialit, v Economy Class menu obohatí o výběr rostlinných produktů.

S ohledem na rychlý růst celosvětové veganské komunity a všeobecný zájem o rostlinnou stravu nastavuje společnost Emirates nové standardy ve stravování pro zákazníky, kteří vyznávají veganský životní styl i pro ty, kteří jen hledají lehčí stravu na cestách. Veganské varianty jsou k dispozici na palubě letadla i v salóncích společnosti Emirates.

Rostoucí poptávka po veganské kuchyni

Aerolinka nabízí veganské pokrmy na palubě letadel již od 90. let minulého století. Zpočátku se nabídka soustředila na specifické trasy, jako je Addis Abeba, kde veganská jídla v určitých obdobích roku vyžadují vyznavači etiopské ortodoxní víry, nebo na indickém subkontinentu, kde k rostlinné stravě vybízí náboženství. Veganské pokrmy si v poslední době rychle získávají všeobecnou oblibu na trasách do USA, Austrálie, vybraných evropských zemí a Velké Británie. Mezi další trasy, na kterých roste zájem o veganská jídla, patří Bejrút, Káhira a Tchaj-wan. V současné době Emirates nabízí více než 180 rostlinných receptů určených pro veganské zákazníky.

Tvorba menu

Společnost Emirates, která je již trvale hodnocena jako nejlepší letecká společnost pro veganské cestující v mnoha anketách specializovaných webových stránek včetně VegNews, investovala do vývoje nového veganského menu, které se vyrovná i vyhlášeným restauracím. Vývoj veganského menu ve First a Business Class probíhal po celý rok a byl řízen speciálním oddělením v rámci Emirates Flight Catering na Mezinárodním letišti v Dubaji, kde pracuje 11 000 zaměstnanců a denně se zde vydá až 225 000 jídel. Jedná se o největší zařízení pro letecký catering na světě, kde pracují mezinárodní kuchaři 69 různých národností. Jídelní lístek byl předmětem mnoha prezentací a ochutnávek, na nichž se podíleli specialisté z různých kuchyní, například čínští, indičtí a arabští kuchaři, kteří následně vytvořili širokou škálu chutí a textur. V degustačních panelech byli zastoupeni veganští i neveganští kuchaři i další členové týmu.

V Economy Class jsou veganská menu každý měsíc obměňována, což zejména častým cestujícím zaručuje neustále rozmanitou nabídku pokrmů. Veganská jídla v Economy Class je možné si předem objednat a cestující po celém světě je velmi vítají. Mezi aktuální oblíbená jídla cestujících patří krémový mousseline ze špenátu a avokáda s marinovaným tofu, blanšírovaným sněhovým hráškem, ředkvičkami, chřestem, semínky granátového jablka, cuketovou stuhou a olejem sriracha nebo pestrobarevná quinoa se šťavnatou karamelizovanou hruškou a celerovým pyré, pečeným květákem, glazovanou mrkví, restovanou kapustou, libečkovým pestem či vydatné podzimní ječné rizoto s

houbami, podávaného se sušenými rajčaty, máslovými kaštany, blanšírovanou brokolicí a opečenými dýňovými semínky.

Zapomenout nemůžeme ani na lákavé veganské dezerty, například dort s tmavým čokoládovým krémem s čerstvými šťavnatými jahodami, pikantní citronový koláč lehce přelitý kokosovým krémem a bohatý čokoládový tofu cheesecake doplněný sladkým jahodovým kompotem.

Vysoce kvalitní zdravé suroviny

Výhody rostlinné stravy se těší stále většímu zájmu zákazníků, kteří dbají na své zdraví a kteří se sice neoznačují za vegany, ale preferují lehčí varianty pokrmů. Mezi alternativní produkty používané na palubě letadel Emirates patří například řemeslný veganský sýr nebo cizrnová mouka namísto klasické bílé, protože cizrnová mouka neobsahuje lepek a přirozeně provzdušňuje pokrmy (typicky palačinky a omelety) do neodolatelné nadýchané struktury. Místo plnotučné mléčné smetany se používá kokosová nebo rostlinná smetana, místo mléčného másla kokosové , případně margarín, a jako zdravější alternativa rostlinného oleje se používá kokosový a lněný olej, které navíc dodávají pokrmům svou typickou chuť a mají vysoký kouřový bod, takže se snadno nepřepalují. Do pokrmů je také zařazena řada superpotravin včetně semínek černé a bílé quinoy bohatých na antioxidanty, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, snižují riziko cukrovky a srdečních onemocnění. Nové veganské menu ve First a Business Class obsahuje jedinečné kofty, které jsou vyrobeny z rostlinných produktů od světoznámé společnosti Beyond meat. Veganské dezerty byly vytvořeny s použitím organické hořké čokolády se 60 % surového kakaa, která pochází z Dominikánské republiky. Veganské pokrmy doplňují osvěžující džusy Vitality a řada džusových směsí na míru vytvořená oblíbenou značkou Barakat ze Spojených arabských emirátů. Každý bezlepkový a veganský džus je plný důležitých vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů, bez přidaného cukru, aditiv a konzervantů.

Chuťový profil a prezentace pokrmů

Tým oceňovaných šéfkuchařů společnosti Emirates sestavil nové menu, v jehož centru je zelenina. Absence masa je takřka nepostřehnutelná, a to zejména díky chytrému využití textur a extraktů, které vykouzlí základní umami efekt. V řadě veganských pokrmů je ústřední surovinou chlebovník, vláknité ovoce stromu z jihozápadní Indie, které svou strukturou připomíná maso. Kedluben, severoevropský kříženec zelí a tuřínu, má jemnou chuť absorbující vůně, v nichž se marinuje nebo s nimiž se vaří, a proto je velmi užitečným doplňkem veganské kuchyně. Dalšími základními surovinami jsou nenapodobitelné tofu, květákový steak a různé druhy ořechů a luštěnin. Nové veganské menu společnosti Emirates klade důraz na čerstvost, živost chutí a sytost, představuje tak lákavou kolekci pestrých a zdravých pokrmů, včetně tofu s cherry rajčaty, edamame a praženým sezamem, houbového ragú s vůní tymiánu, čerstvého avokáda Hass a mangového salátu timbale nebo salátu z kapusty a brusinek podávaného na lůžku z grilovaných sladkých brambor. Aby byly veganské pokrmy lákavé též na pohled, jsou jemně zdobeny čerstvými bylinkami, bobulemi a barevnými šťávami. Několik nových veganských dezertů je dokonce ozdobeno tenkými plátky pravého zlata.

Udržitelnost surovin

Veganské pokrmy na palubě Emirates jsou bohaté na živiny, zeleninu a ovoce pocházející od několika dodavatelů ze Spojených arabských emirátů, včetně čerstvého místního zelí, cherry rajčat, salátových listů a bylinek od společnosti Bustanica. Jedná se o největší hydroponickou vertikální farmu na světě, do níž prostřednictvím joint venture Emirates Flight Catering investovala 40 milionů USD. Za farmou

Bustanica stojí výkonná technologie – strojové učení, umělá inteligence a pokročilé metody – a je navíc řízena vlastním specializovaným týmem sestávajícím z odborníků na agronomii, inženýrů, zahradníků a vědců zabývajících se rostlinami. Nepřetržitý výrobní cyklus zajišťuje, že produkty jsou dokonale čerstvé a čisté a pěstují se bez pesticidů, herbicidů a chemikálií. Všem cestujícím na palubě letadla Emirates je podávána lahodná listová zelenina včetně salátů, rukoly, míchaných salátů a špenátu. Bustanica do budoucna plánuje ještě dále rozšířit portfolio pěstované zeleniny a ovoce.