Emirates představila cestovní řešení pro neurodivergentní cestovatele

Cestování letadlem nemusí být pro každého komfortní záležitostí a v případě neurodivergentních lidí, tedy například autistů, lidí s ADHD, poruchami učení a dalšími, to platí dvojnásob. Pouze 13 % rodin s neurodivergentními dětmi se vydává na rodinnou dovolenou, protože zkušenost z letiště a letu je podle nich pro jejich dětí příliš stresující. I z těchto důvodů uspořádala společnost Emirates na Terminálu 3 mezinárodního letiště v Dubaji (DXB) akci zaměřenou právě na ně. Celkem 30 rodin s neurodivergentními dětmi ve věku 8-12 let mělo možnost projít všemi procesy na letišti a absolvovat seznamovací let s cílem získat novou zkušenost i snížit obavy při cestování.

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný let. Díky trase Autism Friendly Route přes mezinárodní letiště v Dubaji, mají lidé specifickými potřebami přístup k přednostním pruhům pro odbavení, pasové kontrole, bezpečnostní kontrole i nástupu do letadla, kde je čeká vyškolený palubní personál. Děti i jejich rodiny se tak mohou za doprovodu průvodce připravit na cestu prostřednictvím prohlídky letiště i samotného letadla. Všichni členové týmu Emirates zase získají komplexní školení i porozumění diverzitě.

Podle studie International Board of Credentialing and Continuing Education Standards (IBCCES) se pouze 13 % rodin s neurodivergentními dětmi vydává na rodinnou dovolenou. Uvádějí, že zkušenost z letiště a letu je pro smyslovou citlivost jejich dětí příliš stresující. Nicméně 93 % těchto rodin rovněž uvedlo, že by více cestovalo, pokud by existovalo více možností pro osoby s autismem. Emirates a její partneři se tak snaží podporovat cestující s neurodiverzitou a lidmi se zdravotním postižením mnoha způsoby. Společně s IBCCES pracuje Emirates na vytvoření oficiální certifikace „Autism-friendly inflight“* i pro další letecké společnosti.

Jak usnadnit cestování rodinám s neurodivergentními dětmi?

  • Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je vyškoleno v širokém spektru témat zaměřených na zdravotní postižení, rozpoznávání autismu či praktických rad, včetně školení „Úvod do problematiky autismu a skrytých postižení“. Samotné rodiny cestujících se skrytým postižením pak mohou na stránce „Accessible Travel“ na webu Emirates.com najít mnohé informace v předstihu.
  • Cestujícím, kteří deklarují skryté postižení, bude v maximální možné míře usnadněn bezplatný výběr vhodných sedadel, například sedadel s přepážkou v přední a střední části letadla pro autistického cestujícího i jeho doprovod. O tuto možnost lze požádat prostřednictvím místní kanceláře společnosti Emirates.
  • DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální požadavky na služby pro „cestujícího s mentálním nebo vývojovým postižením“ (SSR). Lze ho uplatnit při rezervaci osobně, telefonicky nebo prostřednictvím cestovní kanceláře a použít pro nahlášení skrytého postižení, aby cestujícího po celou dobu cesty podporoval speciálně vyškolený personál.
  • Průvodce „Autism Friendly Guide to Dubai International Airport“ poskytuje vysvětlení a obrázky krok za krokem pro každou část cesty přes letiště až po nástup do letadla a podrobně popisuje, jaké služby jsou k dispozici.
  • Kvůli zvýšené smyslové citlivosti mohou někteří cestující vyžadovat speciální jídlo na palubě. Tato jídla lze objednat minimálně 24 hodin před odletem na webu Emirates.com nebo v aplikaci Emirates. K dispozici jsou bezlepková, neochucená, vegetariánská jídla či pokrmy pro diabetiky. Rodiny cestující s autistickými dětmi mohou objednat dětská jídla na místní pobočce společnosti Emirates.

 

 

  • Bezplatné parkování po dobu 2 hodin na letišti. Osoby s se zdravotním postižením mají bezplatné parkování ve všech terminálech mezinárodního letiště v Dubaji na dobu 2 hodin. Taxíky pro ně si lze objednat také prostřednictvím společnosti Dubai Taxi na bezplatném čísle 80088088.Začátek formuláře
  • Šňůrka se slunečnicí je celosvětově uznávaným symbolem skrytého postižení. Speciálně vyškolené zaměstnance společnosti Emirates a mezinárodního letiště v Dubaji s odznakem Slunečnice lze snadno rozpoznat. Doporučuje se, aby cestující těmto pracovníkům oznámili své skryté postižení a vyzvedli si šňůrku (Sunflower Lanyard). Ta jim umožní získat podporu po celou dobu cesty skrz letiště. Slunečnicovou šňůrku si lze vyzvednout u informačního pultu v odletové hale Terminálu 3 a na snadno identifikovatelných sběrných místech v Terminálech 1 a 2.
  • Autism Friendly Route poskytuje na mezinárodním letišti v Dubaji lidem se zdravotním postižením vyhrazenou trasu, včetně přednostních pruhů pro odbavení, pasovou kontrolu, bezpečnostní kontrolu a nástup do letadla. Tuto trasu mohou využívat cestující se slunečnicovou šňůrkou.
  • Cestující se zdravotním postižením mají možnost si dle osobních preferencí zvolit přednostní nebo poslední nástup do letadla.
  • Emirates se snaží, aby rodiny s dětmi seděly společně. Cestující, kteří nahlásili skryté postižení, budou usazeni vedle svého doprovodu nebo opatrovníka.
  • Cestující se sluchovými potřebami veFirst a Business Class mají k dispozici sluchátka s aktivním potlačením hluku, která účinně eliminují okolní zvuky v kabině.
  • V případě citlivosti na světlo palubní personál Emirates může vypnout individuální osvětlení, po vzletu zatáhnout okenní roletu a vysvětlit, že světla v kabině budou ztlumena po podání občerstvení.
  • Pro malé cestující na palubě, kteří si potřebují odpočinout od obrazovky nebo se zabavit, je k dispozici balíček aktivit Emirates s názvem „Fly with Me“. Balíček obsahuje netoxické omalovánky, dětské mapy světa, hádanky, návody na kreslení, omalovánky a vzdělávací aktivity o Dubaji a životním prostředí.

* Tato certifikace doplní nedávné úspěchy společnosti Emirates, která udělila označení Certified Autism Center™ všem odbavovacím zařízením v Dubaji - Emirates City Check-In & Travel Store v DIFC, Emirates Cruise Check-In - Port Rashid, Emirates Cruise Check-In - Dubai Harbour a Emirates City Check-In Ajman a specializovanému centru Emirates v Terminálu 3 DXB. Navázaly tak na nedávné uznání dubajského mezinárodního letiště jako prvního mezinárodního letiště, které toto označení od IBCCES získalo, a zároveň se sladily s vizí ministerstva hospodářství a cestovního ruchu stát se první certifikovanou destinací pro autismus™ na Blízkém východě.